Gelişen teknolojiyle insanların yaptığı birçok işin yerini yapay zeka almaya devam ediyor. Peki gelecekte hangi meslekler yerini yapay zekaya bırakacak? İşte tahminler...
Temizlik işçileri, madenciler ve riskli işler:
Japonya'da birçok otelde pandeminin ardından insan işçiler yerine robotlar görev almaya başladı (Reuters)
Şoförler, sürücüler:
Otonom sürüş, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla giderek daha fazla kabul gören bir konsept. Tesla, BMW ve elektrikli araç üretiminde iddia sahibi olan neredeyse tüm firmalar, modellerine otonom sürüş özelliği de ekliyor.
Eğitim:
Anthony Seldon, 2017'de düzenlenen Britanya Bilim Festivali'nde cesur bir iddia ortaya atmış ve yapay zekanın 2027'ye kadar öğretmenlerin yerini alacağını söyledi.
Güvenlik:
Şimdiden birçok ülkenin kolluk kuvvetlerinde yerini alan robotlar, gelecekte "yeni normal" haline gelebileceği düşünülen bir başka teknoloji. Robot polisleri halihazırda hayata geçirenler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan ve Çin gibi ülkeler yer alıyor.
Grafik tasarım:
Kullanıcıların sohbet kutucuğuna kelimeler girerek görüntü oluşturmasını sağlayan yapay zeka araçları da ChatGPT'yle birlikte 2022'de patlama yarattı. Uzmanlar bu tür araçların geneline "üretken yapay zeka" adını veriyor.
Yayıncılık:
ChatGPT gibi sohbet botlarının ortaya çıkmasıyla gazetecilerin ve hatta yazarların işlerini de yapay zeka üstlenir hale geliyor.
Mühendisler ve yazılımcılar:
Yapay zekanın, GitHub'daki tüm yeni yazılım kodlarının yüzde 41'ini yazabildiği ve 5 yıl içinde hiç programcı kalmayacağı savunuluyor.
Hukuk:
Independent Türkçe'ye konuşan Börekçi, halihazırda Türkiye'deki büyük hukuk bürolarında ürün sahibi (product owner) pozisyonunda yazılımcıların çalışmaya başladığını ifade etti.
Yatırım uzmanları ve danışmanlar:
Otomasyon riskini en derinden hisseden meslekler arasında yatırım uzmanları ve danışmanlar geliyor.
İdari işler:
Mesleğini yapay zekaya kaptırma riskiyle en fazla karşı karşıya olan kişilerin ofislerde muhasebeciler ve idari işleri üstlenenler olduğu görülüyor.