"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2460 %0.06
37,0478 %0.05
2.295.770 %-0.627
3.021,99 0,99
Ara
İşçi Haber Galeriler Gündem MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar

MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) hazırladığı aktif fay hatları ve çevrimiçi yer bilimleri portalı, Türkiye'nin tektonik hareketlerini resmediyor.

MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 1
Diri faylara yönelik tüm verilerin sayısal ortama aktarılarak bu çerçevede görseller ve belgelerin oluşturulmasıyla diri fay haritaları ortaya çıkıyor. Türkiye'de deprem araştırmaları hakkında görev alan kurum, kuruluşlar ve üniversiteler araştırma faaliyetlerini bu harita verisi üzerinden yürütüyor.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 2
Ülkemizde Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattı bulunmaktadır. MTA yenilenmiş Türkiye diri fay hattı haritasınındaki bilgilere göre ise Türkiye'de 45 ilde bulunan 485 diri fay 5,5 ve üzerinde deprem üretebilir.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 3
DOĞU ANADOLU FAY HATTI VE KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 4
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içinden geçiyor. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzamakta.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 5
İSTANBUL VE ANKARA'DA DİRİ FAY YOK! MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunmakta. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmuyor ancak yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 6
MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE ÖNCELİKLİ RİSKLİ BÖLGELER Güncellenmiş olarak yayınlanan MTA diri fay haritasında birinci derece riskli bölgeler belirlendi. Bu iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 7
HARİTAYA GÖRE İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER Bu bölgeler; Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 8
TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER Yenilenmiş haritaya göre üçüncü derece riskli bölgeler de belli oldu. Bu bölgeler; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 9
MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN RİSKSİZ BÖLGELER Deprem açısından en güvenli bölgeler de belirlendi. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 10
TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE İÇİNDEN FAY HATTI GEÇEN İLÇELER Adıyaman- Gölbaşı Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı Ankara- Şereflikoçhisar Antalya- Demre Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar Balıkesir- Gönen, Manyaz Batman-Kozluk Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı Elazığ- Palu, Sivrice Erzincan- Üzümlü Eskişehir- İnönü Antep - İslahiye Hakkari- Şemdinli Hatay- Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas Isparta- Eğirdir, Senirkent, Uluborlu İzmir- Kemalpaşa, Seferihisar, Tire Kahramanmaraş- Nurhak, Türkoğlu Kayseri- Talas, Yeşilhisar Kırıkkale- Keskin Kırşehir- Akpınar, Mucur
MTA aktif fay haritası güncellendi! İşte detaylar 11
Kocaeli- Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe Konya- Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın Kütahya- Gediz, Simav Sakarya- Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca Urfa-Bozova Siirt- Eruh Şırnak- Beytüşşebap Sivas- Altınyayla, Yıldızeli Tokat- Niksar, Pazar, Reşadiye Van- Çaldıran, Özalp Yalova- Altınova, Çınarcık Malatya- Akçadağ Manisa- Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu Mersin- Çamlıyayla, Mut Muğla- Menteşe, Milas Muş- Korkut, Varto Niğde- Altunhisar, Bor Osmaniye- Düziçi, Toprakkale

Yenilenmiş diri fay hattı haritası MTA tarafından açıklandı. Diri fay hatları ve riskli bölgelere yönelik araştırmalar yurt genelinde gerçekleşen peş peşe depremler ile daha da arttı. Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *