"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4940 %-0.16
36,5562 %-0.28
3.208.237 %1.231
2.912,81 0,47
Ara
İşçi Haber Genel Antalya'da deniz kaplumbağası rekoru: 2024’te 458 bin yavru denizle buluştu

Antalya'da deniz kaplumbağası rekoru: 2024’te 458 bin yavru denizle buluştu

2024 yılında Antalya'daki 9 yuvalama kumsalında 458 bin 714 yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu. Bu rekor, deniz kaplumbağası koruma çalışmalarının büyük bir başarıyla sonuçlandığını gösteriyor.

DKMP 6'ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, Türkiye'nin deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu ve bu bağlamda yapılan çalışmalara dikkat çekti. Temel, "Türkiye’de genelgeyle tespit edilmiş 22 yumurtlama kumsalı bulunmaktadır. Bu yumurtlama kumsallarından 9'u Antalya sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’de en fazla deniz kaplumbağası yumurtlama kumsalı ve en uzun yumurtlama kumsalı (Belek 29,3 kilometre) Antalya'da bulunmaktadır." dedi.

Ekosistem İçin Hayati Öneme Sahip

Deniz kaplumbağalarının 150 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Mahmut Temel, bu canlıların deniz ve kıyı ekosistemleri açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı. "Deniz kaplumbağaları, deniz çayırları ve denizanalarının popülasyon dengesini koruyarak aşırı çoğalmalarını önlemektedirler. Ancak son 200 yıldır süregelen insan faaliyetleri deniz kaplumbağası türlerinin varlığı için en büyük tehdidi oluşturmaktadır." dedi.

Türkiye'de, Akdeniz kumsallarına çıkarak yuva yapan iki tür deniz kaplumbağası bulunduğunu belirten Temel, bu türlerin Caretta caretta (iribaş deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) olduğunu söyledi. “Deniz kaplumbağaları, 100-120 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptir ve yaşamlarının büyük bölümünü kıtalar arası denizlerde geçirirler.”

Erkek deniz kaplumbağalarının deniz dışında hiç çıkmadığını, dişilerin ise her üreme sezonunda yaklaşık üç kez yuva yapmak için kumsallara çıktığını açıklayan Temel, "Dişiler, tek yumurtlamada 100-150 yumurta bırakır. Yavruların kuluçkadan çıkma süresi yaklaşık 2 aydır ve denize yönelirken yalnızca doğal ışığı kullanarak yol alırlar." dedi.

Deniz Kaplumbağalarının Cinsiyetini Belirleyen Yuva Sıcaklığı

Mahmut Temel, küresel ısınmanın deniz kaplumbağası popülasyonunu ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat çekti. "Yuva sıcaklığı 32 derece ve üstü ise tüm yavrular dişi, 26 derece ve altı ise tüm yavrular erkek olur. Bu nedenle, küresel ısınma, deniz kaplumbağası popülasyonunun geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor." şeklinde uyarıda bulundu.

2024 yılı itibarıyla, Antalya’daki 9 kumsalda yürütülen deniz kaplumbağası koruma çalışmalarının önemli bir başarıya imza attığını belirten Temel, "Bu yıl, 10 bin 896 yuvadan toplam 458 bin 714 yavru denize ulaştı. Yerel halk, gönüllüler, üniversiteler ve resmi kurumların desteğiyle bu başarılı sonuç elde edildi." dedi. Patara, Belek ve diğer kumsallar, bu çalışmaların odak noktası olmayı sürdürüyor.

Deniz kaplumbağalarının korunabilmesi için belirli kurallara uyulması gerektiğini belirten Mahmut Temel, "Yetişkin kaplumbağalar rahatsız edilmemeli ve yavrulara dokunulmamalıdır. Ayrıca, yumurtlama kumsallarında ateş yakılmamalı, ışık kaynağı kullanılmamalıdır." şeklinde uyarılarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *