İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediyesi, Sıfır Atık Projesi çalışmaları kapsamında her yıl kaynağından ayrı toplanan 4 bin ton ambalaj, yağ, cam, pil, elektronik, tekstil ve sebze meyve atıklarını geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyor.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, doğal kaynakların korunması amacıyla 2007 yılında başlatılan "Geri dönüştürülebilir malzemelerin toplanarak ekonomiye yeniden kazandırılması" çalışmaları devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde hayata geçirilen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında daha da genişletilen çalışmalarda, ilçenin farklı noktalarındaki meydanlara, sokaklara, iş yerlerine ve evlere yeni atık toplama üniteleri yerleştirildi.
Beyoğlu'nda israfı önlemek amacıyla titizlikle yürütülen geri dönüşüm çalışmalarıyla her yıl ortalama 2 bin 500 ton ambalaj atığı, 1100 ton cam atığı, 150 ton tekstil atığı, 220 ton bitkisel yağ atığı ve 12 ton elektronik atık kaynağından ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılıyor.
Geri dönüştürülmek için toplanan atıkların genel toplam miktarı ise yıllık yaklaşık 4 bin tonu buluyor.
Ayrıca, ilçede kurulan semt pazarlarındaki sebze ve meyve atıkları da toplanarak Beyoğlu Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Kompost-Solucan Gübresi Üretim Tesisi'nde gübreye dönüştürülüyor.
- Öğrencilere geri dönüşüm bilinci kazandırılıyor
Geri dönüşüm çalışmalarıyla 250 bin nüfusun altında Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazanan öncü belediyelerden birisi olan Beyoğlu Belediyesi, Sıfır Atık Projesi'nin en önemli basamağı olan eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri için Sıfır Atık ve Çevre Eğitimi Projesi'ni hayata geçirdi.
Proje kapsamında çocuklara erken yaşlarda geri dönüşüm ve çevre bilinci kazandırılması amacıyla ilçede bulunan ilk ve ortaokul öğrencilerine Beyoğlu Belediyesi 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'nde eğitim veriliyor.
Eğitimler Sıfır Atık Oyun Parkuru'nda birbirinden renkli oyunlarla daha da pekiştiriliyor. Devam eden eğitimler kapsamında, 2021-2022 eğitim öğretim yılı içinde 30 bin öğrenciye eğitim verilmiş olacak.