"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Genel Bir türden daha fazlası! İşte, Cyberpunk'a dair her şey...

Bir türden daha fazlası! İşte, Cyberpunk'a dair her şey...

Yabancılaşma ve teknolojiye dayalı bir distopya evrenini betimlemek için kullanılan Cyberpunk kavramı sadece film ve diziler için bir tür müdür? Yoksa yaşanması mümkün olabilen bir distopya mıdır? İşte, Cyberpunk'a dair farklı görüş ve bilgiler...

Cyberpunk kavramı, geçmiş zamandan günümüze oyunlara, filmlere ve dizilere konu olmuştur. Özellikle son yıllarda popülerleşen bu tür, Bıçak Sırtı (Blade Runner) gibi filmler ile de ön plana çıkmıştır. Peki, Cyberpunk kavramı, sadece dizi, film ve oyunlarda bir tür olara mı karşımıza çıkmaktadır? Yoksa Cyberpunk distopyası ilerleyen teknoloji ile insanlığın karşı karşıya kalabileceği olası bir son mudur?

CYBERPUNK NEDİR?

Cyberpunk, teknoloji ve toplum arasındaki gerilimleri merkezine alan, genellikle karanlık ve distopik bir geleceği tasvir eden bir bilim kurgu alt türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Peki, bu tür nasıl doğmuştur?

Bu durumu anlamak için 1980’lere gittiğimizde, teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediği ve toplumsal yapıların köklü değişimler yaşadığı bir dönemi görmekteyiz. Bilim kurgu yazarlarını derinden etkileyen bu hızlı dönüşüm, onları teknolojinin karanlık etkilerini keşfetmeye yönlendirdi ve buna bağlı olarak da "Bizleri nasıl bir gelecek beklemekte?" sorusu üzerine düşünmelerine etki etti.

Tüm bu süreç sonunda da Cyberpunk türü ortaya çıktı.

CYBERPUNK EVRENİNDE NELER YAŞANMAKTADIR?

Cyberpunk evrenleri, yüksek teknoloji ile toplumsal çöküşü bir araya getirmektedir. Cyberpunk türündeki şehirler, genellikle kaotik ve tehlikeli megakentler olarak tasvir edilir ve bu şehirlerde büyük şirketler, hükümetler ve medyanın yerini alarak toplumsal kontrolü elinde tutar.

Burada dikkat çeken nokta ise, bu evrenlerde bireylerin teknolojiye derin bir bağımlılık geliştirmesidir. Ayrıca, bu teknoloji, sanal dünyalara anında erişim imkanı da sunmaktadır.

Öte yandan, bu evrende artık insanlaşan robotlar yaşam sürmeye başlarken insanlar ise robotlaşmış olacaktır.

Distopik, Üzgün, Cyberpunk, Sanal Gerçeklik / HD duvar kağıdı | Pxfuel

CYBERPUNK TÜRÜNE DAİR EFSANELEŞMİŞ ESERLER

Tarihler ilerledikçe ve teknolojik gelişmeler yaşandıkça dikkat çekmeye başlayan Cyberpunk türüne dair öne çıkan eserler yapılmıştır. Öte yandan, bu eserler, Cyberpunk'un temel yapı taşlarını oluşturmuştur.

Bunlar arasında; Ridley Scott’ın “Blade Runner” (1982), Katsuhiro Otomo'nun “Akira” (1988), Mamoru Oshii'nin “Ghost in the Shell” (1995) ve Wachowski Kardeşler'in “Matrix” (1999) gibi filmleri ile William Gibson, Philip K. Dick ve J.G. Ballard gibi yazarlar bulunmaktadır.

Blade Runner 2049 spoilers: let's talk about the Ryan Gosling twist | VoxDünyaca ünlü Matrix serisinde transseksüel anlatısı

CYBERPUNK’IN GÜNÜMÜZDE YANSIMALARI VAR MIDIR?

Cyberpunk, her ne kadar ileriye dönük bir distopya olarak görünse de, teknolojinin günümüz toplumsal yapılarını nasıl dönüştürdüğü gözler önündedir.

Bazı kişilerce yapılan yorumlarda bu teknolojilere, daha adil ve sürdürülebilir bir şekilde bilinçli ve  stratejik bir yaklaşım geliştirilmediği sürece Cyberpunk evreninin kaçınılmaz olduğu düşünülmektedir.

Robotlaşan dünya - Son Dakika Yaşam Haberleri

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *