Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri de bulunuyor.
Sayıları 25 bini bulan fahri Kur’an kursu hocaları kendilerine verilen kadro sözünün bir an önce tutulmasını beklerken maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor.
Hayatlarını çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek, İslam'ın emir ve yasaklarını aşılamak için adayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, kendileriyle aynı görevi yapanlarla haklarının eşit olmamasından yakınıyor.
2018 yılında verilen kadro sözünün tutulmasını bekleyen fahri Kur'an kursu öğreticileri; İHL, önlisans veya lisans ilahiyat fakültesi mezunu KPSS + DHBT sınavlarından en az 60 puan alıp mülakata hak kazanan, mülakatı da geçerek göreve gelen Diyanet personelleri olduklarını belirtiyor.
Kadrolu öğreticiler ile aynı şartları taşıyıp aynı aşamalardan geçerek göreve gelmelerine rağmen hiçbir sosyal ve özlük hakka sahip olmayan fahri Kur'an kursu öğreticileri aldıkları ücretin de 1/3 oranında olduğunu ifade ediyor.
2018 seçimleri öncesi kadro sözünün tutulmasını bekleyen fahri çalışanlar sosyal medyadan bir kez daha Cumhur İttifakı'na çağrıda bulundular.
"Verilen sözler tutulmalıdır"
Fahri Kuran Kursu öğreticileri Platformu'nun açıklaması şöyle oldu:
Sn. CUMHURBAŞKANIMIZ Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli
Sözümüz devlet sözü diyerek söz verilmesine rağmen 2018 yılından bu yana sözler tutulmayıp
-2022 yılında ise sözleşmelilere, vekil ebe hemşire vekil İmam bunlara kadro verilirken FAHRİ (geçici) KURAN KURSU ÖĞRETİCİLERİ KAPSAM DIŞI BIRAKILMIŞTIR
-2018 yılında ücretli öğretmenlere kadro verilirken FAHRİ (geçici) KURAN KURSU ÖĞRETİCİLERİ KAPSAM DIŞI BIRAKILMIŞTIR.
Artık #ayrıştırılmak yok sayılmak #istemiyoruz verilen söz tutulmalıdır.
FAHRİ (geçici) KURAN KURSU ÖĞRETİCİLERİ 657ʼye tabi olarak Diyanet bünyesinde yılda 2 kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri (geçici)Öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir. İşsizlik maaşından faydalanamamaktalar. İzin hakları,sendika hakları yoktur. Hasta olduklarında aldıkları raporlar maaşlarından kesilmektedir...vs
FAHRİ (geçici) KURAN KURSU ÖĞRETİCİLERİ görevde olup olmama şartı aranmadan SGK prim günleri baz alınarak ve gerekirse çalıştıkları yıllardaki KPSS+dhbt puanları da baz alınarak EMEK+TECRÜBE KADROLARI VERİLMELİDİR.
- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin geçmişe dönük ve geleceğe yönelik sigortaları 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanması talebimizdir.