Filistin'in sembolü haline gelen ve hafızalara kazanan Hanzala sembolü her ne kadar herkes tarafından tanınsa da bu karikatürün ne anlatmak istediği ve hikayesi çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Gelin hep beraber Hanzala'nın neden ayaklarının çıplak, üstünün yamalı olduğunu ve sırtını neden bizlere döndüğünü öğrenelim...
HANZALA'NIN KARİKATÜRİSTİ KİMDİR?
Naci el-Ali, Arap dünyasında iz bırakan bir karikatürist olarak tanınmaktadır. Ali, özellikle Filistinlilerin yaşadığı zulmü ve bölgesel politikaların karanlık yönlerini cesurca kaleme almıştır. Naci el-Ali'nin dünyada bu kadar ses getimesinin sebeplerinden biri ise dikkat çeken figürü, “Hanzala” adlı karakteridir.
Filistinli bir çocuğun öyküsünü temsil eden Hanzala, 1969 yılında yaşam bulmuştur. Naci el-Ali, Hanzala'yı 10 yaşında, yamalı kıyafetler giymekte, arkasına dönük bir şekilde durmakta ve elleri arkasında bağlı olarak çizmiştir.
Çizdiği Hanzala karikatürü ile Filistin halkının sesini duyuran Ali, 1987 yılında Londra’da uğradığı suikast sonucunda yaşamını yitirmiştir.
HANZALA YÜZÜNÜ DÖNECEK Mİ?
10 yaşında ayrıldığı Filistin’i hayatı boyunca bir daha dünya gözüyle hiç göremeyen Ali'nin çizimi olan Hanzala, köyü işgalci İsrail askerleri tarafından yıkılıp yakılmış 10 yaşındaki bir çocuktur. İsrail'in zulümleri sonrası köyünden mecburi olarak ayrılan ve komşu ülkelerde kurulan Filistin mülteci kamplarına geçen Hanzala, sırtını dünyaya dönmüştür.
Hanzala, dünyayı ve insanlığı, Filistin'in uğradığı zulme sessiz kalmaları ve göz yummaları sebebiyle protesto etmektedir. Yüzünü hiç kimsenin göremediği Hanzala'nın elleri arkada bağlı ve sırtı dünyaya hep dönük kalmıştır.
Naci el-Ali'ye bir gün “Bu Hanzala yüzünü ne zaman dönecek, onun yüzünü ne zaman göreceğiz?” sorusu sorulduğunda Ali, “Ne zaman Araplar eski saygınlığını kazanır, insanlık ne zaman Filistin’e sahip çıkar işte o zaman dönecek..” yanıtında bulunmuştur.
Yani, Hanzala, Filistin özgür olunca ve dünyada mülteci durumunda olan Filistinliler vatanlarına dönünce yüzünü insanlığa dönecektir.
HANZALA'NIN ELLERİ NEDEN ARKASINDA BAĞLIDIR?
Naci el-Ali, Hanzala'nın ellerini arkada kavuşturmasının anlamını şu sözler ile açıklamıştır:
“Bize Amerikan usulü çözümlerin sunulduğu bir zamanda, Hanzala'nın ellerini arkada kavuşturması bir reddin ifadesidir.”
Hanzala’nın arkasını dönmüş bu duruşu, Filistin halkının yaşadığı adaletsizliklere karşı duyduğu sessiz, fakat güçlü direnişi simgelemektedir. Bu duruş, haksızlığa karşı sessiz ama etkili bir tepki ve karşı duruştur.
Öte yandan, Hanzala'nın çıplak ayakları ise Filistin halkının yaşadığı zorlukları ve yoksulluğu simgelemektedir.
KARİKATÜRİST NACİ EL-ALİ'NİN OĞLU: HANZALA EVİNE GERİ DÖNDÜĞÜ ZAMAN BÜYÜYECEK
Naci el-Ali'nin oğlu Halid, AA'ya verdiği bir röportajda babası Ali için Hanzala karakterinin önemine dair şu açıklamalarda bulunmuştu:
"Hanzala hiç büyümeyen bir çocuk. Çocuk yaşta Filistin'den ayrıldı. Zaman onun için Filistin'den sınır dışı edildiğinde durdu. Babam Hanzala'nın yalnızca Filistin'e, evine geri döndüğü zaman büyüyeceğini söylerdi. Hanzala fakir bir çocuk. Pek iyi görünümlü değil, ayakları çıplak, kıyafetinde yamalar var, saçları dağınık. Yani sahip olmayı hayal ettiğiniz çocuk değil. Hanzala bir yönüyle babamın vicdanını temsil ediyor. Hiç yalan söylemeyen, sonuçları ne olursa olsun düşündüğünü söyleyen, doğru tarafta olmaya çalışan bir çocuk. Yani Hanzala babam Naci el-Ali için bir pusula gibiydi, onu her zaman Filistin'e yönlendiren bir pusula. Pusulalar normalde kuzeyi gösterir, Hanzala'nın pusulası ise daima Filistin'e dönüktür."