Yayınlanan raporda, 21 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 2005 doğumlu muhasebe 1. sınıf başörtülü ve başörtüsüz kız öğrencilerin Paris’teki 2 bin firmaya gönderdiği 4 bin iş başvurusunun sonuçları incelendi. Sonuçlar, başörtülü öğrencilerin iş başvurularında yüzde 81,4 olumsuz yanıt aldığını gösterdi.
Başörtülü öğrencilerin Fransız asıllı başörtüsüz kız öğrencilerle karşılaştırıldığında, olumlu yanıt alma oranı önemli ölçüde düşük kaldı. Fransız asıllı başörtülü öğrencilerin sadece yüzde 2,46’sı olumlu yanıt alırken, aynı kökene sahip başörtüsüz öğrencilerde bu oran yüzde 13,26 olarak kaydedildi. Mağrip kökenli başörtülü öğrenciler arasında olumlu yanıt oranı daha da düşük oldu ve yüzde 1,19’a geriledi. Aynı gruptan başörtüsüz kız öğrenciler için bu oran ise yüzde 7,86 olarak ölçüldü.
Mağrip Kökenli Başörtülü Öğrenciler İçin Durum Daha Da Zorlu
Araştırma, mağrip kökenli başörtülü öğrencilerin iş başvurularında karşılaştığı ayrımcılığı daha da derinleştiriyor. Mağrip kökenli başörtülü kız öğrencilerin sadece her üç başvurudan biri iş görüşme sürecine devam ediyor. Bu durum, Fransız asıllı başörtülü kız öğrenciler arasında da durumun pek farklı olmadığını gösterdi.
Gustave-Eiffel Üniversitesi Yükseköğretimde Ayrımcılık ve Eşitlik Ulusal Gözlemevi, raporda ayrımcılıkla mücadele ve eşit fırsatlar sağlama amacıyla önerilerde bulunuyor. Raporun yayımlanmasının ardından Fransa’daki ilgili kurumların, bu sorunları ele almak ve eğitimdeki eşitsizlikleri gidermek için adım atması bekleniyor.