"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4851 %0.06
36,3717 %0.04
3.349.082 %2.172
2.958,29 0,79
Ara
İşçi Haber Genel Gayrimenkulde yeni düzenlemeler: Boş konuta vergi mi geliyor?

Gayrimenkulde yeni düzenlemeler: Boş konuta vergi mi geliyor?

Ankara kulislerinde konut sektörüne yönelik yeni düzenlemelerin yapılacağı konuşuluyor.

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi'nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor.

Ankara kulislerinde konut sektörüne yönelik yeni düzenlemelerin yapılacağı konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan taslağa göre; emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) yerine bölgesel rayiç bedel üzerinden tahsil edilecek. Böylece devlet gayrimenkullerden ciddi gelir elde edecek. Bu amaçla taşınmazların değerlerine yönelik veriler ve mülkiyet bilgilerinin tutulacağı, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak. Bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uygulama, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak.

Ülkemizdeki konut kiraları son 2 yılda yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Konut alımlarının düşmesi kiralık evlere olan talebi artırdı. Bu durum, kiralık konut piyasasında arz talep dengesini bozdu. Ancak ülke genelinde 600 bin boş konut bulunuyor. Hükümet, bu boş konutların piyasaya girmesi için yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda Türkiye genelinde boş tutulan evlerin haritası çıkarılacak, yüksek kira beklentisiyle boş tutulan konutların vergileri artırılacak. Böylece mal sahiplerinin yüksek vergi yerine, satış fiyatında veya kirada indirimi tercih etmesi sağlanacak. Sektör temsilcileri konuyla ilgili olarak, “Bu kadar insan kiralık konut ararken 600 bin konutun boş tutulması normal değil. Boş konut vergisi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor” diyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *