İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Genç ve dinamik nüfusumuzun avantajını şimdiden geleceğe yönelik bir kazanıma dönüştürmeli ve bu avantajı sürdürülebilir kılmalıyız. O yüzden NEET grubu yani 18-29 yaş arasındaki bütün ne istihdamda ne eğitimde ama özellikle genç kadınlar, bizim için gerçekten bir hazine değeri taşıyor." dedi.
Ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) 18-29 yaş arasındaki genç kadınların güçlenmelerini, toplumsal ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı destekleriyle hayata geçirilen "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi" tanıtıldı.
Bakan Yanık, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak gerek hizmet ve projelerde gerek paydaş olarak yer aldıkları çalışmalarda her alanda kadınların statüsünün yükseltilmesi ve toplumsal konumlarının güçlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
Bu amaç doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşları, STK ve üniversitelerle iş birlikleri yaparak projeleri yürüttüklerini aktaran Yanık, aynı şekilde özel sektör ve iş dünyasıyla da birçok özgün projede birlikte yer aldıklarını belirtti.
- "Türkiye olarak en önemli zenginliğimiz insan kaynağımız"
Yanık, son yıllarda gelişmiş ülkelerin yoğunlaştığı konuların başında genç işsizliğinin geldiğini fakat genç işsizliğinden daha derin ve karmaşık bir bağlamı içeren farklı bir gerçekle de karşı karşıya olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"NEET, kavram olarak cesareti kırılmış gençlerin yanı sıra, hastalık, engellilik, bakım sorumluluğu ve ev işlerine katılma gibi istem dışı nedenlerle ekonomik olarak aktif olmayan bireyleri de kapsıyor. Biz, nüfusunun yaklaşık üçte biri 18 yaş altı olan dinamik bir nüfusa sahibiz. Türkiye olarak en önemli zenginliğimiz insan kaynağımız. Birçok alanda nitelikli insan kaynağımızın avantajlarını da yaşıyoruz. Fakat hepinizin bildiği gibi Türkiye, aynı zamanda çok hızla yaşlanan bir ülke. Yaşlanma hızımız dünyadaki benzeri örneklerin maalesef çok önünde seyir arz ediyor. Nüfusumuzun yaşlanma eğilimine girmesi ile Avrupa ülkelerinde olduğu gibi demografik fırsat penceresi bizim için de ağır ağır kapanıyor. İlerleyen yıllarda yaşlanan nüfus ve etkileri gündemimizde daha fazla yer işgal edecek. Bu anlamda genç ve dinamik nüfusumuzun avantajını şimdiden geleceğe yönelik bir kazanıma dönüştürmeli ve bu avantajı sürdürülebilir kılmalıyız. O yüzden NEET grubu yani 18-29 yaş arasındaki bütün ne istihdamda ne eğitimde ama özellikle genç kadınlar, bizim için gerçekten bir hazine değeri taşıyor."
Bakan Yanık, 18-29 yaş arasının son derece üretken kılınması gerektiğini, bu bakımdan Bakanlık olarak bugüne kadar kadınlarla alakalı bütün başlıklarda ulusal ve uluslararası düzeydeki kuruluş ve paydaşlarla her türlü iş birliğini, üretilen bilgiyi paylaşmayı öncelediklerini söyledi.
- "Hem işsizler hem de NEET grubu içerisinde kadınlar maalesef daha fazla"
Ne eğitimde ne istihdamda olmayan gençlerin tespiti ve iş gücü piyasasına veya eğitime yeniden dahil edilebilmelerinin yalnızca onların kişisel yararlarına değil, aynı zamanda toplumun sosyal ve ekonomik yönden refahının artmasına da önemli katkı sağlayacağını dile getiren Yanık, "TÜİK verilerinde de karşımıza böyle bir problem olduğu ve bunu yönetmemiz gerektiği çıkıyor. TÜİK'in 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, ne eğitimde ne istihdamda yer alamayan 15-24 yaş grubu nüfusumuz, 3 milyon 115 bin kişi. Bu rakamın bu aralıktaki nüfusa oranı ise yüzde 26. Yani dörtte bir. 3 milyon 115 bin gencin yaklaşık 2 milyonu kadın. Bu veri bize anlamlı bir durumu işaret ediyor, hem işsizler içerisinde hem de NEET grubu içerisinde kadınlar maalesef daha fazla." diye konuştu.
Bakan Yanık, kadınların iş gücüne ve sosyal hayata katılımlarını engelleyen çok çeşitli faktörler olduğunu anlattı.
Genç ve kadın istihdamına yönelik yaptıkları çalışmaları aktaran Yanık, "Günümüzde toplumların en büyük sorumlulukları arasında gençlerine doğru bir istikamet ve yol haritası sunmak zorunluluğu geliyor. İstikametini doğru belirlemiş toplumların, huzur ve güven içinde refahını artırması ve oluşan refahı paylaşması daha kolay oluyor." ifadelerini kullandı.
Önemsedikleri konuların arasında kadınların ekonomik faaliyetler ve iş hayatında daha aktif olmasının geldiğini, bu anlamda özellikle yerelde kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde kadın kooperatiflerinin önemli bir potansiyel sunduğunu kaydeden Yanık, kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması amacıyla Bakanlık koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bakan Yanık, "Geleceğe yönelik hedeflerimize ulaşmada, stratejilerimizi güçlendirecek her projeye, her çabaya büyük önem veriyoruz. Her zaman bu vizyonla hareket eden kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ve özel sektör temsilcilerimizle iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmiştim. Bugün burada başladığını duyurduğumuz 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi'nin bu anlamda örnek teşkil edecek projelerden birisi olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.