Kamu mühendisleri, mesleklerinin önemini ve değerini vurgulamak için çeşitli mecralara başvurmaya devam ediyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendis, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar ve emeklileri, mesleki haklarının korunması ve geliştirilmesi için ortak taleplerini dile getirdiler.
Kamu mühendisleri, mesleklerinin gerektirdiği teknik sorumluluğun karşılığını alamadıklarını, maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını, emeklilik haklarının yetersiz olduğunu ve mesleki gelişimlerine destek verilmediğini ifade etti. Bu nedenle, teknik sorumluluk ödemesi adı altında yeni bir gelir kalemi oluşturulmasını, maaşlarının artırılmasını, mesleki kanun çıkarılmasını ve hukuki güvence sağlanmasını istediler.
Kamu mühendisleri, ayrıca deprem gibi afet durumlarında yaptıkları çalışmaların da takdir edilmesini ve desteklenmesini bekliyor.
Kanun teklifi Plan ve Bütçe komisyonunda reddedildi!
Yeniden Refah Partisi, TBMM'ye Mühendislik Meslek Kanunu ile ilgili önemli bir öneri getirdi. Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, kamuda görev yapan mühendislerin karşılaştıkları zorluklar ve üstlendikleri görevler nedeniyle layık oldukları ücretin çok altında kaldıklarını belirtti. Ayrıca, kamu mühendislerinin bu adaletsizliğin sürmesi durumunda yurt dışına gitmeye mecbur kalacaklarını ve bunun da yeni bir beyin göçüne yol açacağını ifade etti.
Fakat son haberlere göre, TBMM'ye sunulan Mühendislik Meslek Kanunu teklifi kabul edilmedi. TBMM'ye sunulan kanun teklifinin kabul edilmemesi kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendisleri mağdur etti. Özlük haklarındaki eksiklikler nedeniyle yaşam mücadelesi veren kamu mühendisleri, hayal kırıklığına uğradı.
Kamu mühendisleri ne talep ediyor?
Kamu Mühendisleri Platformu, kamuda çalışan tüm mühendislerin haklarını savunmak ve mesleki gelişimlerini desteklemek için kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Platform, mühendislik mesleğinin önemini ve sorumluluğunu vurgulamakta ve kamuda çalışan mühendislerin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için mücadele etmektedir. Platformun temel talepleri şunlardır:
1- Diğer meslek gruplarına tanınan "Teknik iyileştirme" ödemesinin, kamuda çalışan tüm mühendisler için de uygulanması,
2- Kamuda çalışan tüm mühendislerin üstlendikleri risk ve sorumluluğun karşılığı olarak "Risk ve Sorumluluk Tazminatı" adında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması,
3- Kamuda çalışan tüm mühendislerin ek ödemelerinin, meslektaşları olan hâkim, savcı ve doktorlar gibi mesleklerle eşitlenmesi,
4- Kamuda çalışan tüm mühendislerin aylık tutarı, yan ödeme oranı, taban aylık katsayısı, sözleşme ücreti, ek gösterge yansıtma oranı (en az %195), ek göstergesi (en az 6400) ve özel hizmet tazminat oranı (en az %250) gibi ödeme unsurlarının artırılması.