"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4789 %-0.01
36,2226 %-0.04
3.393.466 %4.115
2.960,82 -0,04
Ara
İşçi Haber Genel Kazakistan’da Azerbaycan’ın bayrak şairi Ahmet Cevad anıldı

Kazakistan’da Azerbaycan’ın bayrak şairi Ahmet Cevad anıldı

["\n "]

NUR SULTAN (AA) - Kazakistan’da, Azerbaycan'ın bayrak şairi Ahmet Cevad’ın doğumunun 130. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Uluslararası Türk Akademisi ile Azerbaycan’ın Nur Sultan Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen anma etkinliği, Ahmet Cevad’ın eşi Şükriye Ahunzade’nin Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan’a sürgün edilerek esir tutulduğu kampın yerine inşa edilen ALJİR Müzesi’nde yapıldı.

Etkinliğine Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Azerbaycanlı diplomatlar, Kazak edebiyatı temsilcileri ile tarihçilerin yanı sıra basın mensupları katıldı.

Anma etkinliğinde şair Ahmet Cevad’ın hayatı ve eşi Şükriye Ahunzade’nin sürgündeki yılları hakkında sunumlar yapıldı, film gösterildi.

Kıdırali, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahmet Cevad’ın Türk dünyasının büyük şahsiyetlerinden biri olduğunu belirterek, “Bir bayrak şairidir. Azatlık, istiklal ve bağımsızlık şairidir. Ahmet Cevad’ın doğumunun 130. yıl dönümünü ALJİR’de gerçekleştirmemizin büyük bir sembolik anlamı vardır. Çünkü burada Ahmet Cevad’ın sevgili eşi Şükriye hanım 8 yıl esir tutuldu.” dedi.

Cevad’ın "Çırpınırdı Karadeniz" ile Azerbaycan’ın milli marşı gibi çok sayıda eserinin sadece Azerbaycan edebiyatı için değil bütün Türk dünyası için son derece önemli olduğunu kaydeden Kıdırali, “Karabağ’ı azat ederken bence askerler Ahmet Cevad’ın şiirleriyle yükselmiştir. Veya onun Türk askerine adadığı şiiri şimdi de Türkiye’de ordunun sevdiği şiirlerden birisidir. Bu bakımdan milli ruhumuzu yakalamamızda, tekrar yükselmemizde Ahmet Cevad’ın şiirlerinin önemi 100 yıl sonra daha da artmaktadır.” diye konuştu.

Kıdırali, ALJİR Müzesi’nde Şükriye Ahunzade’nin yanı sıra 43 Azerbaycanlı kadın ile Kazak milli hareketinin önderlerinin eşlerinin birlikte aynı kaderi paylaştıklarını belirterek, “Dolayısıyla biz burada Şükriye hanımla ve Ahmet Cevad ile birlikte diğer siyasi sürgün kurbanlarını anmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği’nin lideri Josef Stalin’in emriyle 1937 ila1953 yılları arasında faaliyet gösteren “Akmola Vatan Hainleri Eşlerinin Kampı” kelimelerinin kısaltılmışı olan ALJİR Kampında, aynı anda 8 bin kadının esir tutulduğu biliniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *