"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2740 %-0.02
37,0535 %0.12
2.306.402 %0.314
2.999,63 0,23
Ara
İşçi Haber Genel Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik Meclis'te!

Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik Meclis'te!

Yüz binlerce genç, bedelli askerlik uygulamasında 28 gün kışla şartının kaldırılmasını beklerken TBMM kürsüsünden destek geldi.

Askere gitmek, askerlik çağına girmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için zorunlu bir uygulamadır. Zorunlu askerliğin süresi ise 6 ay ve 1 yıl olarak değişmekte. Ancak özellikle çalışan vatandaşlar için bu süreler oldukça uzun. Bu nedenle 2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı hale getirilen bedelli askerlik hizmeti ortaya çıktı. 

2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde, uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına neden oluyor.

Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğu dolayısıyla mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor. 

Gençler uygulamanın kaldırılmasını ya da daha verimli bir şekilde geçirilmesini talep ediyor. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler en azından AFAD eğitimi verilmesini talep ediyor.

MÜHİP KANKO TBMM KÜRSÜSÜNDE DİLE GETİRDİ

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve 28. Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko Meclis'te şu ifadelere yer verdi:

"Güncel verilere göre 550 bin yoklama kaçağı 55 bin bakaya varken 2022 yılında çıkarılan asgari ücret fiyatının 182.000 liraya çıkarılmasıyla birlikte 550 bin bakaya kişiden sadece 30 bin tanesi bedelli askerlik için başvurmuştur.

Yani 2022 yılında yapılan bu düzenleme bu ekonomik krizin olduğu bir ortamda maalesef bedelli askerliğe bir ilgi ortaya çıkarmamıştır. Yoklama kaçağı olan gençlerimizin önlerinde olan birtakım cezalar bu gençlerimizin bedelli askerlik yapmasının ve üniversiteye kayıt olmalarının önündeki en büyük engellerden biridir.

Kankomühip

TALEPLER: KIŞLASIZ VE CEZASIZ BEDELLİ ASKERLİK

Tarafıma iletilen bilgilerde mağdur gençler şunu istiyorlar: " Bakaya veya yoklama kaçağı olan gençler mutlaka bir af beklentisi içindeler. Bedelli yapmak istiyorlar ve bu cezalardan oldukça muzdarip durumdalar. Yine kukşusuz bedelli askerlik yapmak isteyen gençlerden önemli bir talep var. Bu talep de; kışlasız bedelli askerlik. Özellikle biliyoruz ki bedelli askerliğe giden gençlerimiz ailelerine bu ekonomik krizde destek için çalıştıklarından dolayı eğer burda bedelli askerlik için gittiklerinde bu işlerinden ayrılmakta ve bir ekonomik mağduriyet ortaya çıkmaktadır.

Bu gençleri nasıl değerlendirebiliriz? Özellikle deprem bölgesinde olan bir ülkede bu gençleri depremin ilk günlerinde ilkyardım arama kurtarma faaliyetleri adı altında bisüre kursa tabii tutarsak bu gençlerimizi enazından kışlaya gitmiş olmasalar bile toplumda bir faaliyetleri olacaktır.

Bunun dışında ayrıca 28 gün bedelli askerlik yapacak gençleri kışlaya götürerek aldığımız ücretin bir kısmına da bu gençlerin kışlada harcaması nedeniyle alınmış olan ücretlerin bir kısmı da buraya gitmemiş olacaktır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *