"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5172 %0.08
36,1851 %-0.17
3.380.956 %3.384
2.964,87 0,10
Ara
İşçi Haber Genel KKTC'de binlerce yıllık geçmişe sahip antik kent: Salamis Harabeleri

KKTC'de binlerce yıllık geçmişe sahip antik kent: Salamis Harabeleri

- KKTC'nin Gazimağusa bölgesinde bulunan Salamis Harabeleri, çok sayıda medeniyete ait antik kalıntıları ve tarihi eserleri barındırıyor - Salgın döneminden önce günlük ortalama 700 turist ağırlayan Salamis Harabeleri'nin eski canlılığına kavuşması bekleniyor

GAZİMAĞUSA (AA) - MUHAMMET İKBAL ARSLAN - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) binlerce yıllık geçmişe sahip Salamis Harabeleri, ziyaretçilerini çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan antik kalıntılar ve tarihi eserlerle buluşturuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, araştırmalar, KKTC'nin Gazimağusa bölgesinde yer alan Salamis veya Salamis Harabeleri'nin geçmişinin MÖ 11'inci yüzyıla kadar uzandığını gösteriyor.

Arkeologlara göre, Enkomi Antik Kenti'nde MÖ 1075 yılında büyük bir deprem geçirdikten sonra halk, yavaş yavaş buraya göçerek Salamis'i kurdu. Kazılarda da bu ilk yerleşmeye ait mezar ve liman izlerine rastlandı.

Ege ve Akdeniz'de "Karanlık Çağ" olarak bilinen dönem MÖ 8'inci yüzyılda bittiğinde Salamis, Fenikelilerle sıkı ticaret ilişkileri bulunan zengin bir kent olarak ortaya çıktı. Kral mezarlarının ortaya çıkarıldığı nekropolisde (ölü şehri) ele geçen ölü armağanları, Salamis'in bu dönemde ne kadar zengin olduğu hakkında bilgi veriyor.

Kentte ilk paranın MÖ 6'ncı yüzyılda basıldığı belirtilirken "Salamis" sözcüğüne de ilk kez aynı yüzyıla ait yazıtlarda rastlandı.

Kent, bu dönemde Suriye ve Anadolu ile birlikte MÖ 333 yılında Büyük İskender'in Issos'ta III. Darius'u yenmesine kadar Akamenid Pers İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi, İskender'in MÖ 323 yılında ölümünden sonra Salamis, Kıbrıs'ın geri kalanıyla Mısır'da kurulan Ptoleme Krallığı'nın payına düştü.

Kent, bu dönemde İskenderiye, Antakya, Efes gibi Helenistik uygarlığın önemli merkezlerinden biri haline geldi ve bu parlak dönem Roma egemenliği süresince de devam etti. Salamis'te bulunan yıkıntıların çoğunun da Roma dönemine ait olduğu biliniyor.

MÖ 1'inci ve 4'üncü yüzyılda kentin en büyük sorunu depremler oldu. Depremlerden sonra Bizans İmparatoru Konstantius (337-361) kenti yeniden inşa ederek "Konstantiya" adını verdi. Ancak limanının giderek dolması, doğal yıkımlar ve bir süre sonra başlayan korsan akınları, kentin sonunu belirledi. 648 yılındaki bir korsan akınından sonra kentin son sakinleri, Gazimağusa kentini oluşturacak olan Arsinoe'ye göç etti.

Binlerce yıllık geçmişe sahip Salamis Harabeleri, KKTC'nin en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Salamis Harabeleri'nde Pers, Mısır, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi'nin izlerini taşıyan çok sayıda tarihi eser bulunurken deniz manzarası da yer alıyor.

Yürüyerek gezilebilecek bu alanda antik tiyatro, forum, Zeus Tapınağı, sportif faaliyetlerin yapıldığı gymnasium, su deposu "vouta", eski hamam, pazar yerleri, Roma villası, Salamis krallarının mezarları ile kentin harabe kalıntıları bulunuyor.

Salgın sürecinden önce günlük ortalama 700 yerli ve yabancı turisti ağırlayan Salamis Harabeleri'nin ziyaretçi sayısının bu süreçte azaldığı belirtiliyor.

Bölgenin ziyaretçi sayısının salgının hafiflemesiyle eski canlılığına ulaşması öngörülüyor.

- "Görülmeye değer bir yer"

Finlandiyalı turist Heidi Grönholm, AA muhabirine, bölgenin çok büyüleyici ve tarihi olduğunu söyledi.

Grönholm, "Buraya gelmeden önce Salamis Harabeleri ile ilgili bir şeyler duydum, görülmeye değer bir yer. Burası hakkında internette bir şeyler okudum. Yılın bu zamanlarında gelmek de iyi çünkü çok fazla insan yok etrafımızda. Gerçekten çok güzel bir yer." dedi.

KKTC'li Öğretmen Çiğdem Turan da dünya mirası içinde bulunan bu bölgeyi ziyaret etmekten çok memnun olduğunu söyledi.

Turan, "Biz sık sık buraya yürüyüşe geliyoruz. Buranın hem denizi hem de kültürel mirası bizi çok mutlu ediyor. Burası bir dünya mirasıdır. Buraya sahip çıkmak sadece Mağusalıların değil, her bilinçli vatandaşın vazifesidir." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *