"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5579 %0.11
36,1360 %-0.3
3.398.620 %4.354
2.962,09 0,00
Ara
İşçi Haber Genel Süresiz nafaka mağdurlarının bekleyişi ne zaman son bulacak?

Süresiz nafaka mağdurlarının bekleyişi ne zaman son bulacak?

Yeniden Refah Partisi'nin Meclis'e sunduğu ve düzenlemeler beklediği "süresiz nafaka" uygulamasında son durum ne?

Eşlerin boşanması durumunda ekonomik olarak zor durumda kalan bir eşe diğer eşin belirli süre zarfı içerisinde destek sağlaması, boşanma sonucu zarar gören eşin yaşam standarlarının iyileştirilmesi için süresiz nafaka ödenir. Bu durumun sonuçlarında nafaka ödeyen tarafın yaşam standartlarının düşmesiyle beraber yeni bir hayata başlaması ve zorluk çekmesi gibi durumların yansımasıyla oluşan psikolojik problemlerin yarattığı birtakım mağduriyetler ortaya çıktı. 

Süresiz nafaka mağdurlarını bezdiren bu konuya ilişkin bakan ve vekillerden zaman zaman açıklamalar gelse de son olarak Yeniden Refah Partisi de meclise sunmuştu. Fakat uzun bir süredir meclisten ses çıkmıyor. Bu durum süresiz nafaka mağdurlarını karamsar bir psikolojiyle playamadıkları bir geleceğe sürüklüyor. 

Konuya ilişkin mecliste neler olmuştu?

14 Mayıs seçimleri döneminde Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan başta olmak üzere, Suat Pamukçu, Mehmet Aşıla, Doğan Bekin ve Ali Yüksel birlikte "nafaka" ile ilgili kanun teklifini meclise sunmuşlardı. Sunulan kanun teklifindeki maddeler şu şekildeydi;

1-) Nafaka ödemenin süresiz olmaması değiştiriliyor.

2-) Tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlıyor.

3-) Mağduriyetin devamı halinde sosyal devlet gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca giderilmesi hükmü getiriliyor.

4-) Kanunun yürürlük maddesidir.

5-) Kanunun yürütme maddesidir.

Bu maddelerin Meclis'e sunulmasıyla beraber gözler TBMM'ye dönmüş, süresiz nafaka mağdurlarının bu noktadan sonra artık umutlu bekliyişi başlamıştı. 

Kanun teklifinde "süresiz" kelimesinin mağduriyet yarattığı söylenirken şu gerekçelere yer verildi; “Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka arttırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler. Aralarında hukuki ve manevi bağ kalmayan taraflar bu davalarla veya nafakanın ödenmemesi durumunda açılacak davalarla birbirlerinin hayatlarından bir türlü çıkamamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Gözler aylardır Meclis'te olsa da henüz süresiz nafaka mağdurlarını rahatlatacak bir cevap gelmemesiyle beraber herhangi bir açıklama da ne yazık ki yapılmadı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *