"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1013 %0.24
43,7208 %0.14
4.074,27 % 0,27
3.228.330 %0.466
İşçi Haber Genel Türkiye'nin uzaya çıkan ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever: Uzaydan dünyayı görmek tarifsizdi

Türkiye'nin uzaya çıkan ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever: Uzaydan dünyayı görmek tarifsizdi

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Sakaryalı gençlerle buluşarak, uzay yolculuğuna dair deneyimlerini paylaştı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "Gençler Şehrin Geleceğine Yön Verin" etkinliği kapsamında gerçekleştirilen Genç Katılımlı Proje Atölyesi ödül töreninde konuşan Atasever, uzayda yaptığı 13 bilimsel deneyin detaylarını ve uzayda hayatta kalma yollarını aktardı.

Okunma Süresi: 2 dk

Tuva Cihangir Atasever, 2024 yılı Haziran ayında Türkiye'nin ikinci uzay deneyimini gerçekleştirdiği yolculukla ilgili anılarını paylaştı. "Uzaydan dünyayı görmek tarifsiz bir duyguydu" diyen Atasever, uzay yürüyüşü, mikro yerçekiminde yaşam ve yer çekimsiz ortamda canlı hücrelerden 3 boyutlu doku üretimi gibi 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirdiklerini belirtti. Atasever, uzayda yapılan deneylerin önemine vurgu yaparak, "Türkiye olarak bu alanda iddialı olmak istiyorsak, planlı ve uyum sağlamak şart" dedi.

Uzayda Hayatta Kalma ve Eğitim Süreci

Atasever, uzay yolculuğu öncesindeki eğitim sürecini de anlattı. "8 ay boyunca Houston’da yoğun bir eğitim aldık. Uzay yürüyüşü, mikro yerçekimi, kurutulmuş gıdalarla beslenme ve acil durum müdahaleleri üzerine kapsamlı bir eğitim süreci geçirdik," diyen Atasever, uzayda yaşamanın getirdiği zorluklar hakkında gençlere önemli bilgiler verdi. "Yangın, basınç kaybı, amonyak sızıntısı gibi acil durumlara nasıl müdahale edileceğini uygulamalı olarak gördük ve tüm testleri geçerek göreve hak kazandık" ifadelerini kullandı.

Sakaryalı gençlere, Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak Bilim Merkezi'ne katılmaları ve dijitalleşme alanındaki yarışmalara ilgi duymaları çağrısında bulunan Atasever, bu tür projelerin gençlerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, "Gençlerimiz için yepyeni bir alan açıyoruz" diyen Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, Bilim Merkezi'nin gençlerin bilimsel ve dijital becerilerini geliştireceği bir ortam sağlayacağını vurguladı.

Ödüller Sahiplerini Buldu

Yarışmada "Dijitalleşme" kategorisinde birinci olan Cevat Ayhan Fen Lisesi öğrencisi Gamze Seçkin, "Mısır Yaprak Hastalıklarının Yapay Zeka Modelleri ile Erken Teşhisi" projesiyle ödül kazandı. Başarılı öğrenciler ise teşvik ödüllerine layık görüldü. Ödüller, astronot Tuva Cihangir Atasever ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Kaynak: İHA