"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.103.870 %-1.252
2.837,00 0,00
Ara
İşçi Haber Gündem 150 bin yıllık eşyalar sergilendi

150 bin yıllık eşyalar sergilendi

Fas'ta geçtiğimiz aylarda dünyanın en ziynet eşyaları keşfedildi. Eşyalar Rabat'ta sergilenmeye başladı.

Fas'ta iki ay önce keşfedilen "dünyanın en eski ziynet eşyaları" başkent Rabat'taki tarihi Şellah bölgesinde sergilenmeye başladı.

ABD'li ve Faslı bilim adamlarının, eylül ayında Fas'ın batısındaki Suveyra kenti yakınlarındaki Bizmun Mağarası'nda keşfettiği, kurutularak şekil verilmiş 150 bin yıl öncesine tarihlenen 32 parça deniz kabuğundan oluşan koleksiyon, Fas Kültür ve İletişim Bakanlığı tarafından tanıtıldı.

Rabat'taki Ulusal Arkeoloji ve Miras Enstitüsünde Fas Tarihi Alternatif Kaynaklar Laboratuvarı Müdürü Abdulcelil Buzukar, sergi kapsamında düzenlenen basın toplantısında keşifle ilgili bilgi verdi.

Buzukar, insanoğlunun 150 bin yıl önce deniz kenarından topladığı deniz kabuklarını delerek, demir oksit bakımından zengin kırmızı bir maddeyle boyadığını ifade etti.

Bu deniz kabuklarının ve salyangozların sadece ziynet eşyası olarak değil insanlar arası iletişimde de kullanıldığına dikkati çeken Buzukar, keşif sayesinde vardıkları sonuçlarla ilgili şunları kaydetti:

"Bu buluşla ortaya çıkan sonuçlardan biri simge olgusudur. Bu deniz kabuklarının, süs eşyasının yanı sıra simge olarak da kullanılması, dilin varlığına işaret etmektedir. Çünkü simgelerin kullanılması için bir dilin olması gerekir. Bu bakımdan, bu keşfi, dillerin ortaya çıkışıyla ilişkilendirebiliriz."

Ayrıca bu keşifle, kimliklerin ortaya çıktığının söylenebileceğini kaydeden Buzukar, "İnsanlar kendi yaşam alanlarından 50 kilometre kadar uzaktan aynı türden kabukları toplayıp getiriyorsa bu, o insan grupları arasında ortak paydalar olduğunu, aidiyetler ve kimliklerin oluştuğunu gösterir." dedi.

Buzukar, söz konusu deniz kabuklarının sadece Fas'ta kullanılmadığını, Cezayir gibi kuzey Afrika'da başka ülkelerde 35 bin, güney Afrika'da ise 75 bin yıllık objeler bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *