Barack Obama, COP26 zirvesinde gençleri iklim değişikliğiyle mücadeye çağırdı.
Eski ABD başkanı onları bir değişiklik yapmak için siyasi baskı uygulamaya çağırdı, ancak yol boyunca uzlaşmaları kabul etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Obama, gelecekteki bir iklim felaketinden kaçınmak için dünyanın "olmamız gereken yere yakın bir yer olmadığını" söyledi.
Donald Trump'ın "iklim bilimine karşı aktif düşmanlığını" eleştirdi, ancak ABD'nin yeniden liderlik etmeye hazır olduğunu söyledi. Obama ayrıca Çin ve Rusya liderlerini COP26 zirvesine fiziksel olarak katılmadıkları için azarladı.
Obama belirlediği iklim hedeflerine ulaştı mı?
Glasgow'da konuşan Obama, sahneye çıktığında coşkulu bir alkış aldı ve konuşmasının sonunda ayakta alkışlandı ancak eylemcilerden tepki geldi. Beyaz Saray'dayken 2015 Paris Anlaşması'nda verdikleri sözleri yerine getirmedikleri için uluslara seslendi .
Bununla birlikte, aktivistler, gelişmiş ülkelerin daha yoksul ülkelere iklim finansmanı için yılda 100 milyar dolar (73 milyar sterlin) sağlama konusundaki kilit vaadinin başarısızlığı da dahil olmak üzere , kendi yönetimi tarafından ihlal edilenlere dikkat çekti.
İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için hala yapılacak çok zor ve dağınık işler olduğunu kabul etti, ancak öncülük etmesine yardımcı olduğu Paris Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana altı yıl içinde umut verici bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.
'Siyaseti görmezden gelemezsiniz'
Obama, konuşmasının çoğunu "hayal kırıklığına uğramak" haklı olduğunu söylediği genç aktivistlere adadı.
Gençlere doğrudan seslenerek "siyaseti görmezden gelemeyeceklerini", protesto ve hashtag'lerin farkındalık yaratırken bir nebze de olsa siyasete dahil olmaları gerektiğini söyledi.
"Bundan mutlu olmak zorunda değilsin ama görmezden gelemezsin.'' diye sözlerini yineledi.
Kendi kızlarının alışveriş alışkanlıklarına atıfta bulunarak, gençleri sürdürülebilirlik konusunda kararlı olan işletmeleri desteklemeye ve olmayanları boykot etmeye çağırdı. Obama'nın gecenin sloganı genç aktivistlere "öfkeli kalmalarını" söylüyordu.
"Fakat bu öfkeyi kanalize edin. Bu hüsrandan yararlanın. Daha fazla ve daha fazlası için daha fazla zorlamaya devam edin. Çünkü bu zorluğun üstesinden gelmek için gereken şey bu. Kendinizi bir maratona hazırlayın, bir sprint için değil."
'Aktif düşmanlık'
Eski başkan, ABD'deki siyasi bölünmelere ve ülkenin Trump yönetimi sırasında dört yıl boyunca küresel iklim çabalarından yoksun olmasına rağmen, Amerika'nın artık yoluna devam ettiğini ve değişmeye kararlı olduğunu vurguladı.
Obama, bir zamanlar iklim değişikliğini "pahalı bir aldatmaca" olarak nitelendiren ve göreve geldiğinde tartışmalı bir şekilde Paris iklim anlaşmasından çekilen selefi Cumhuriyetçi Donald Trump hakkında bir dizi yorum yaptı. ABD, Joe Biden yönetiminde tekrar katıldı.
Trump iklim değişikliği konusunda gerçekte neye inanıyor?
Obama, en güçlü eleştirilerinden bazılarını Cumhuriyetçi Parti'ye ayırdı. Üyelerini "arada oturarak" ilerlemeyi durdurmak ve iklim değişikliğini "iklim bilimine karşı dört yıllık aktif düşmanlık" ile partizan bir mesele haline getirmekle suçladı.
İklim değişikliğini ciddiye alan Cumhuriyetçilerin "şu anda nadir bir tür" olduğunu söyledi. Bu, Cumhuriyetçilerden oluşan bir heyetin BM iklim zirvesine katıldığı ilk yılıydı. Obama ayrıca iklim krizini etkileyen uluslararası ilişkilerdeki bir çöküş için salgını, ABD milliyetçiliğinin yükselişini ve Trump yönetiminin işbirliği eksikliğini suçladı.
Rusya ve Çin'e bir tokat atan Obama, ayrıca "dünyanın en büyük iki salıcısının" liderlerinin iklim zirvesine şahsen katılmamış olmasının "özellikle cesaret kırıcı" olduğunu söyledi.
Konferansa 120'den fazla lider katılırken, pandeminin başlangıcından bu yana uluslararası seyahatten kaçınan Vladimir Putin ve Xi Jinping, bunun yerine uzaktan katılmayı seçti. Obama, "tehlikeli bir aciliyet eksikliği" gösterdiklerini söyledi.
Paris iklim müzakereleri sırasında ve geçen hafta Glasgow'da ortaya çıkan uluslararası işbirliğini müjdeledi, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Tüm cevaplara sahip olmadığını ve bazen cesaretinin kırıldığını bile kabul etti, ancak gençlerin enerjisi ve çabalarının ona geleceğe inanç verdiğini dile getirdi.
Ticari marka çizgisini "umut ve değişim" haline getiren eski bir başkan için hassas bir dengeydi.
Ancak bu söylem, Demokrat çoğunluğa bağlı olan mevcut ABD iklim politikalarının zayıf doğasını yansıtıyordu ve Obama, daha yapılacak çok iş olmasına rağmen, yaklaşan seçimlerde ortadan kaybolabileceğini söyledi.
Bu haber BBC'den türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.