Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konu hakkında yazılı bir açıklamada bulunarak şu ifadeleri paylaştı:
"ABD Güvenlik Koordinatörü tarafından denetlenen bir sürecin parçası olarak yapılan son derece ayrıntılı bir adli analizde bağımsız, üçüncü taraf denetçiler, Filistinli-Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'yi öldüren kurşunun kaynağına ilişkin kesin bir sonuca varamadılar. Merminin ağır hasarlı olması nedeniyle balistik incelemede net bir sonuca varılamadı."
Adli ve balistik analizlere ek olarak son birkaç hafta içinde hem İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) hem de Filistin yönetiminin, ABD Güvenlik Koordinatörüne soruşturma için tam erişim izni verdiğini aktaran Price, şunları kaydetti:
"Her iki soruşturmayı da inceleyen Güvenlik Koordinatörü, Şirin Ebu Akile'nin ölümüne muhtemelen İsrail Savunma Kuvvetleri mevzilerinden gelen mermilerin neden olduğu sonucuna vardı."
Adli incelemede bunun kasıtlı olduğuna dair bir neden bulunamadığını kaydeden Price, olayı, "İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Cenin'de yürüttüğü bir askeri operasyon sırasındaki trajik koşulların sonucu" olarak nitelendirdi.
Sözcü Price, ABD'nin sonraki adımlar konusunda İsrail ve Filistin yönetimi ile temasta olacağını ve hesap verebilirliği teşvik edeceğini belirtti.
İSRAİL'İN GÖRÜŞÜ: "CİNAYATİN SORUMLUSUNU BELİRLEMEK MÜMKÜN DEĞİL"
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 11 Mayıs'ta öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin cinayetinden “kimin sorumlu olduğunu belirlemenin mümkün olmadığını” iddia etti.
İsrail ordusu, Ebu Akile’nin ölümüne yol açan ve Filistin Yönetimi tarafından ABD’ye teslim edilen kurşun üzerinde yapılan balistik inceleme hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “ABD Güvenlik Koordinatörü’nün profesyonel ve bağımsız bir balistik inceleme yapmak için Filistinli tarafın gazeteci Ebu Akile’yi vurduğunu söylediği kurşunu Filistin yönetiminden teslim aldığı” bilgisine yer verildi.
Açıklamada, merminin, hangi silahtan çıktığının belirlenmesi için İsrailli uzman kuruluşlar tarafından dün adli tıp laboratuvarında balistik teste tabi tutulduğu kaydedildi.
İsrail ile Filistin yönetimi arasında aracılık yapan ABD Güvenlik Koordinatörü’nün de katılımıyla gerçekleştirildiği belirtilen inceleme hakkında, şu bilgiler paylaşıldı:
“İsrail ordusu tarafından yürütülen soruşturmalarda, Ebu Akile’nin, bölgeye gelişigüzel ve kontrolsüz ateş eden Filistinli silahlı kişiler tarafından mı yoksa bir İsrail askerinin yanlışlıkla ateş etmesi sonucu mu vurulduğunu belirlemenin mümkün olmadığı sonucuna varıldı. İsrail ordusunun soruşturması, güçlerimizin kasıtlı olarak Ebu Akile’ye ateş etmediğini kati ve kesin olarak doğruladı. Harcanan çabalara rağmen, merminin durumu ve üzerindeki izlerin türü ışığında, merminin test edilen silahtan ateşlenip ateşlenmediğinin tespit edilmesinin mümkün olmadığı belirlendi.”
FİLİSTİN BAŞSAVCILIĞI: "ABD'NİN AÇIKLAMALARI GARİP"
Filistin Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, ABD tarafının yaptığı açıklamanın doğru olmadığı ve garip karşılandığı ifade edildi.
Elde edilen delillere göre Ebu Akile'nin kasıtlı olarak hedef alındığına işaret eden Başsavcılık, "ABD tarafının, Ebu Akile'nin kasıtlı olarak hedef alındığını gösteren bir sebep olmadığı yönündeki açıklaması kabul edilemez." ifadesini kullandı.
Açıklamada, ABD'nin, Başsavcılığın yürüttüğü ve suçun taammüden işlendiğini gösteren soruşturmalarından haberdar olduğu aktarıldı.
Öte yandan, Filistin haber ajansı WAFA, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ebu Rudeyne'nin konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.
Ebu Rudeyne, "Filistin tarafının yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarıyla oynanmasını kabul etmemiz mümkün değil. Ebu Akile'nin dosyasının uluslararası yargıda özellikle de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde takipçisi olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Ebu Akile'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutan Ebu Rudeyne, ABD'ye "güvenilirliğini koruma ve İsrail'i söz konusu suçtan sorumlu tutma" çağrısı yaptı.
NE OLMUŞTU?
Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Ebu Akile (51), 11 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.
Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.
Gazeteci Ebu Akile'nin, görevini yaptığı sırada ve "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.
Filistin Başsavcılığı'nın yanı sıra ve çok sayıda uluslararası kurumun soruşturma ve incelemelerinin vardığı sonucun aksine İsrail ordusu, Ebu Akile'nin öldürülmesinin sorumluluğunu kabul etmemişti.