Adana, Türkiye'nin önde gelen soğan üretim merkezlerinden biri olarak, 2025 sezonunun başında verimli bir yıl bekliyordu. Ancak tarlada 7-8 TL'ye kadar düşen soğan fiyatları, çiftçileri büyük bir zarara soktu. Geçtiğimiz yıl sıcak hava nedeniyle verimi düşük olan soğan, bu yıl soğuk hava sayesinde beklenenin üzerinde bir rekolte sundu. Fakat Mısır’dan yapılan ucuz soğan ihracatı, fiyatların gerilemesine neden oldu.
Tarlada soğan Fiyatları Düşerken, Çiftçiye Umut Kalmadı
İlk başta kilogram başına 18-20 TL’den satılan soğan, Mısır’ın ucuz soğan ihraç etmesiyle büyük bir değer kaybı yaşadı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların düşmesinin çiftçiyi zor duruma soktuğunu belirterek, "Soğan tarlada 7-8 TL’ye kadar geriledi. Hasat, çuvallama ve kamyonla taşıma maliyeti ise 3-3,5 TL’yi buluyor. Çiftçiye kalan para ise 4,5 TL civarında. Bu şartlarla çiftçinin kar etmesi mümkün değil" dedi.
Adana’daki soğan üreticisi, dışarıya az ihracat yapılmasına rağmen Mısır’dan yapılan ucuz soğan ithalatı nedeniyle fiyatların gerilediğini aktarıyor. Rusya ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülke soğan talep ederken, Mısır'dan gelen düşük fiyatlı soğanlar, Adana soğanının uluslararası pazarda rekabet etmesini zorlaştırıyor. Mehmet Akın Doğan, "Bizim soğanlarımızın fiyatı Mısır’daki fiyatlarla aynı seviyelere çekilemez" diyerek durumu özetledi.

Soğan fiyatlarındaki düşüş, Adanalı vatandaşlar için avantajlı bir duruma dönüşmüş durumda. Çiftçinin yaşadığı zorluklara karşın, marketlerde soğan fiyatlarının düşmesi, vatandaşların bol bol soğan almasına olanak tanıyor. Özellikle mutfaklarda sıkça kullanılan soğan, bu süreçte daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor.
Adana’da Soğan Fiyatları Düşüşe Geçti! Çiftçi Zarar Ederken, Vatandaşlar Fırsatçı Oldu
Soğan üretiminin maliyeti oldukça yüksek ve bunun üzerine ürünün analiz edilmesi için geçen süre de soğanın çürümesine neden oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı analizlerin sonuçlanmasının uzun sürmesi, yurt dışına soğan ihracatını da olumsuz etkiliyor. Bununla birlikte, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak fiyatları aşağıya çekmesi, çiftçilerin ürünlerini istediği fiyattan satamamasına neden oluyor.
Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğandan, bu yıl 250 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Dönüme ortalama 7-8 ton soğan verimi alınırken, bu yılki rekoltenin geçen yıla göre çok daha iyi olması çiftçiye umut veriyordu. Ancak fiyatların düşüşü, üreticinin bu yıl beklediği karı elde etmesine engel oldu.
Soğan üreticisi, düşük fiyatlarla yaşadığı zorlukları anlatırken, vatandaşlar bu dönemde fiyatların düşmesinden memnuniyet duyuyor. Pazarlar ve marketler, soğan tüketicileri için adeta bir fırsat alanına dönüşmüş durumda. Çiftçinin ise bu durumda ciddi kayıplar yaşadığı ve umduğu kazancı elde edemediği gözlemleniyor.

Kaynak: DHA