"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4306 %0.27
36,3877 %0.41
3.028.023 %-3.481
2.837,20 0,10
Ara
İşçi Haber Gündem Afrikalı iş insanları İstanbul’da yeni ortaklarını arıyor

Afrikalı iş insanları İstanbul’da yeni ortaklarını arıyor

Tanzanya Endüstri, Tarım ve Ticaret Odası Başkanı Paul Koyi: ”Türkiye’deki ürünler, Avrupa standartlarında ve aynı zamanda daha uygun fiyatlı ürünler. Bu, bizim için avantaj” Etiyopyalı iş insanı Feyissa Ararssa: ”Bu forumda eğitim sektöründen tecrübeli kişilerle bir araya gelip ortaklık kurarak üniversitemizi dijital alanda geliştirmek istiyoruz” Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Angelique Nganza Wa Tshiongo: ”KDC’de daha çok Fransa ve Belçika ürünleri kullanılıyor. Bu forumdaki iş görüşmelerinde yeni tedarikçiler ve ortaklar bularak ülkeme dönmeyi amaçlıyorum”

İSTANBUL (AA) TUFAN AKTAŞ/GÖKHAN KAVAK TürkiyeAfrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'na katılan Afrikalı iş insanları, farklı sektörleri bir araya getiren forumda birlikte çalışacakları yeni ortaklarını arıyor.

Foruma Afrika'daki 45 ülke ve bölgesel örgütten yaklaşık 3 bine yakın Afrikalı ile Türk iş insanı katıldı.

Türkiye, Afrika ile ilişkilerini "kazankazan" ilkesi temelinde şekillendirirken Afrika'nın her alanda kalkınmasına ve küresel sistemde hak ettiği yeri bulmasına katkı sağlıyor.

Ticaret Bakanlığı ve Afrika Birliği (AfB) iş birliğiyle düzenlenen forumda gıdadan inşaata, turizmden enerjiye kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Afrikalı firmalar, Türkiye ile ticaret yapmak amacıyla İstanbul'da buluştu.

Panellerin ve şirketler arası görüşmelerin yapıldığı forumda süpermarketi için tedarikçi arayanlardan dijital eğitime geçiş için ortak arayanlara kadar farklı kollardan Afrikalı iş insanları, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'deki ürünler Avrupa standartlarında"

Tanzanya Endüstri, Tarım ve Ticaret Odası Başkanı Paul Koyi, Türkiye'nin endüstrileşmiş bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Koyi, "Türkiye'deki ürünler, Avrupa standartlarında ve aynı zamanda daha uygun fiyatlı ürünler. Bu, bizim için avantaj." ifadelerini kullandı.

Tanzanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığına işaret eden Koyi, "Bugün burada iki ülke ekonomik ilişkilerinin nasıl artabileceği üzerine konuşuyoruz. Mesela teknoloji ve üretim ile ilgili çok verimli görüşmeler yaptık. Türk yatırımcılar, Tanzanya'da gıda üretimi, teknolojik ürünler, sağlık malzemeleri alanında ticaret ve yatırım yapabilirler. Öte yandan inşaat ve turizm alanında yatırıma açık bir ülke." dedi.

Etiyopya'da dijital eğitimi yaygınlaştırmak istiyor

Etiyopyalı iş insanı Feyissa Ararssa, eğitim alanında çalışmalar yürüttüklerini ve yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınıyla yaygınlaşan dijital eğitim konusunda Türk firmaları ile iş birliği yapmak istediklerini dile getirdi.

Ararssa, "Addis Ababa ve Adema şehirlerinde kampüsleri bulunan özel Harambee Üniversitesi'nin sahibiyim. Üniversite olarak çevrim içi eğitim ve dijitalleşme üzerine çalışıyoruz. Bu forumda eğitim sektöründen tecrübeli kişilerle bir araya gelip ortaklık kurarak üniversitemizi dijital alanda geliştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Etiyopya'nın Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olduğunu söyleyen Ararssa, "Ülkemizde büyük bir pazar potansiyeli var. Öğrenci değişimi programları ve teknoloji transferi diğer gündem maddelerimiz." dedi.

Afrikalı iş insanları, Türk firmalarla iş birliği yapmak istiyor

Su sektöründe Uganda'da yatırım yapan Eritreli iş insanı İsalas Berhe Habtezghi, özel ve kamu sektörüne su pompaları, tankları ve benzeri ürünleri tedarik ediyor.

Türkiye'den su pompaları ihraç ettikleri bilgisini paylaşan Habtezghi, foruma katılarak Türkiye'den gelecek malzemelerle üretim sürecine girmek istediğini ve bunun için Türk firmalarıyla iş birliği arayışı içinde olduğunu söyledi.

Afrikalı iş kadınları Türkiye ile yeni bir sayfa açmak istiyor

Foruma Afrika'nın farklı ülkelerinden katılan iş kadınlarının yoğunluğu da dikkati çekti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden (KDC) Angelique Nganza Wa Tshiongo, Kinşasa'da lokanta ve süpermarket işlettiğini ancak ülkesinde Türk ürünlerinin yaygın olmadığını dile getirdi. Tshiongo, "KDC'de daha çok Fransa ve Belçika ürünleri kullanılıyor. Bu forumdaki iş görüşmelerinde yeni tedarikçiler ve ortaklar bularak ülkeme dönmeyi amaçlıyorum." şeklinde konuştu.

Zambiya'dan gelen ve turizm alanında çalışmalar yürüten iş kadını Mujinga Muna Sapallo da Türkiye ile Zambiya arasında turizm alanında iş birliği yapmak için foruma katıldığını kaydetti.

Zambiya'nın doğal zenginlikleri ve yaban hayatına dikkati çeken Sapallo, "Zambiya olarak farklı ağaç türlerine sahibiz ve bu ağaçlardan ülkemizdeki fil, zebra, çita ve aslan gibi hayvan figürleri ile süs eşyaları yapıyoruz. Ayrıca doğal parklarımız da turizm için çok önemli." dedi.

Sapallo, Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettikleri ürünlerin el yapımı olduğu bilgisini paylaşarak, Kovid19 nedeniyle son iki yıl çok sıkıntı çektiklerini ancak Türkiye ile ilişkileri tarım ve turizm sektörlerinde geliştirerek yeni bir sayfa açmak istediklerini sözlerine ekledi.

Hedef 50 milyar dolar

Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacmi 2003'te 5,4 milyar dolar iken atılan adımlarla 2020'de 25 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, Afrika ile karşılıklı ticaret hacmini 50 milyar dolara yükseltmeyi hedeflerken Japonya, Almanya, Fransa ve Macaristan gibi ülkeler, Afrika kıtasında çalışma yürütmek için Türkiye ile iş birliği yapmak istiyor.

2003'te 2,1 milyar dolar olan ihracat oranı 2020'de 15,2 milyar dolara ulaşırken 2003'te 3,3 milyar dolar olan ithalat oranı 2020'de 10 milyar doları aştı.

Afrika'daki Türk yatırımları da geçen yıl 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *