"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2350 %0.05
37,0660 %0.1
2.307.899 %0.336
3.018,68 0,88
Ara
İşçi Haber Gündem Almanya Başbakanı Scholz'dan Türkiye ile savunma alanında yeni işbirliği mesajları

Almanya Başbakanı Scholz'dan Türkiye ile savunma alanında yeni işbirliği mesajları

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı, Alman medyasında geniş yankı buldu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı, Alman medyasında geniş yankı buldu. Özellikle savunma alanında Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi üzerine verilen mesajlar dikkat çekti.

Türkiye'ye Savunma Sanayisi Ürünleri Tedariki

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un haberine göre, Almanya hükümeti, geçmişte Türkiye'ye savunma sanayisi ürünleri tedarik etme konusunda temkinli bir tutum sergiliyordu. Ancak Scholz, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu vurgulayarak, bu ziyareti bir fırsat olarak değerlendirip daha fazla işbirliği yapılacağı sinyalini verdi.

Haberde, bu yeni yaklaşımın Yunanistan'da endişe yarattığı belirtilirken, Scholz'un Atina ve Ankara arasındaki ilişkilerin son dönemde olumlu yönde değiştiğini de övdüğü ifade edildi. Berlin'deki yetkililerin Türkiye ile ilişkilerde "yeni bir başlangıç"tan söz ettikleri aktarıldı.

Almanya'nın Stratejik Değişimi

Alman medyasındaki haberlerde, Donald Trump'ın ABD başkanı olma ihtimali ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının artması gibi dış faktörlerin, Almanya'nın NATO müttefiki Türkiye’ye bakışını değiştirdiği vurgulandı. Berlin yönetimi, NATO'nun güney kanadını güvence altına almayı ve Ukrayna'ya olan desteğin azalmasına karşı güçleri birleştirmeyi hedefliyor.

Scholz'un ziyareti sırasında, Türkiye'nin Almanya'dan savunma sanayisi ürünleri almasının doğal bir gelişme olduğu belirtildi. Türkiye'nin güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Yüksek Stratejik Ortaklık Görüşmeleri

Scholz, 2016 yılından bu yana yapılmayan yüksek stratejik ortaklık görüşmelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu. Deutschlandfunk'ta yer alan bir habere göre, Scholz ve Erdoğan arasında silah ve teçhizat sevkiyatında mutabakat sağlandığı, ancak Orta Doğu konularında görüş ayrılıkları olduğu ifade edildi.

İyimser Bir Atmosfer

Süddeutsche Zeitung'daki analizde, iki liderin iyi bir iletişim geliştirdiği ve hangi konuların ilişkilerini zorlayabileceğini bildikleri kaydedildi. Scholz'un Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Türk-Alman ilişkilerinde son dönemdeki iyimser havanın, Orta Doğu ihtilafı nedeniyle bozulmaması konusunda kararlı oldukları vurgulandı.

Tagesspiegel gazetesi ise Scholz'un Türkiye’ye Eurofighter savaş uçakları vermek istediğini yazdı. Ancak, iki ülke arasında devam eden Orta Doğu konusundaki anlaşmazlıkların, ilişkileri nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *