"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,0209 %0.09
36,7248 %0.02
3.646.864 %-2.808
2.971,03 -0,09
Ara
İşçi Haber Gündem Anayasa Mahkemesi, Noterlik Kanunu’ndaki disiplin ceza düzenlemelerini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Noterlik Kanunu’ndaki disiplin ceza düzenlemelerini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. maddelerinde yer alan noterler için disiplin cezası düzenlemelerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, cezaların net olmaması ve keyfi yorumlara neden olabileceği gerekçesiyle, söz konusu maddelerin 9 ay içinde yürürlükten kalkacağına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. maddelerinde yer alan düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar, noterlerin meslek hayatında uygulanacak disiplin cezalarına dair yapılan düzenlemeleri yeniden gündeme getirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ankara 20. İdare Mahkemesi, bir notere verilen uyarma cezasının iptali talebiyle açılan davada, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, cezaların hangi eylemlerle bağlantılı olduğunun net şekilde belirtilmemiş olduğunu ve yeterli hukuki güvence sağlamadığını ifade etti.

Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. Maddeleri İptal Edildi

Yüksek Mahkeme, hem 125’inci maddeyi hem de 126’ncı maddede yer alan cezaların düzenlendiği kısmı iptal etti. 125. maddede yer alan disiplin cezalarıyla ilgili belirlemelerin, noterlerin mesleki davranışları üzerinde keyfi yorumlara yol açabileceği vurgulandı. 126. maddede ise, uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma gibi cezaların yetersiz hukuki düzenlemelere dayanarak iptal edildiği ifade edildi.

AYM’nin gerekçeli kararında, daha önce Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nda eczacılara verilecek disiplin cezalarına dair benzer bir düzenlemenin iptaline karar verildiği hatırlatıldı. Her iki durumda da cezaların uygulanmasında yeterli şeffaflık ve öngörülebilirlik olmadığının altı çizildi. Ayrıca, verilen cezaların keyfi yorumlara neden olabileceği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu sürenin, Noterlik Kanunu’ndaki düzenlemelere yönelik yeni düzenlemelerin yapılması için verildiği ifade ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *