Anayasa Mahkemesi (AYM), Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. maddelerinde yer alan düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar, noterlerin meslek hayatında uygulanacak disiplin cezalarına dair yapılan düzenlemeleri yeniden gündeme getirdi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ankara 20. İdare Mahkemesi, bir notere verilen uyarma cezasının iptali talebiyle açılan davada, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, cezaların hangi eylemlerle bağlantılı olduğunun net şekilde belirtilmemiş olduğunu ve yeterli hukuki güvence sağlamadığını ifade etti.
Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. Maddeleri İptal Edildi
Yüksek Mahkeme, hem 125’inci maddeyi hem de 126’ncı maddede yer alan cezaların düzenlendiği kısmı iptal etti. 125. maddede yer alan disiplin cezalarıyla ilgili belirlemelerin, noterlerin mesleki davranışları üzerinde keyfi yorumlara yol açabileceği vurgulandı. 126. maddede ise, uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma gibi cezaların yetersiz hukuki düzenlemelere dayanarak iptal edildiği ifade edildi.
AYM’nin gerekçeli kararında, daha önce Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nda eczacılara verilecek disiplin cezalarına dair benzer bir düzenlemenin iptaline karar verildiği hatırlatıldı. Her iki durumda da cezaların uygulanmasında yeterli şeffaflık ve öngörülebilirlik olmadığının altı çizildi. Ayrıca, verilen cezaların keyfi yorumlara neden olabileceği ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu sürenin, Noterlik Kanunu’ndaki düzenlemelere yönelik yeni düzenlemelerin yapılması için verildiği ifade ediliyor.