Geçmişten günümüze kadar Orta Doğu ve Müslüman coğrafyasında meydana gelen savaşlar milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Binlerce insan, vatanlarını terk edip, mülteci statüsünde başka ülkelere sığınmak durumunda kaldı.
Dünyanın birçok yerinde savaşlar meydana geliyor. Bunların büyük bir kısmı 'Petrol Kaynağı' olan Ortadoğu'da gerçekleşiyor.
Ortadoğu'da süregelen savaşlarda Avrupa'nın sessiz tutumu ve mültecilere karşı olan duruşuyla söz konusu Ukrayna olunca değişmesi ikiyüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu.
Ortadoğu'da gerçekleşen savaşlarda sadece sözlü uyarılarda bulunan Avrupa Ukrayna-Rusya savaşında hem yaptırım hem askeri yardımlarda bulunuyor. Sadece devlet kanalları değil özel sektörden de büyük destek geliyor.
Suriye, Filistin, Afganistan ve birçok müslüman üklesinden mültecileri kabul etmeyen adeta kapısından kovan Avrupa ikiyüzlüğüğünü bir kez daha göstermişti.
Ortadoğu neden savaşların merkezi ?
Ortadoğu coğrafi konumu, doğal kaynak zenginliği bakımından çok önemli bir jeopolitik konuma sahiptir. Bu etkenlerden dolayı son derece stratejik konumu sebebiyle küresel silah sanayisinin de vazgeçilmez pazarlarından birine haline gelmiştir.
Küresel enerji şirketlerinin çıkarları doğrultusunda Ortadoğu jeopolitiğinde gerçekleşen savaşlar, devletlerin istikrarsızlaşmasına ve devlet dışı silahlı aktörlerin büyümesine yol açmaktadır. Bu yüzden bu bölgede gerçekleşen savaşlara dünyanın en büyük silah üreten iki ülkesi ABD ve Rusya da olmak üzere Avrupa ülkerinden savaşa karşı bir yaptırım veya müdahale olmuyor.
Öte yandan içinde bulunduğumuz süreçte yaşanan Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi gerginliğin bir savaşa dönüşmesine, Rusya'nın resmen Ukrayna'yı işgal etmesine birçok ülke müdahalede bulundu. Bu ülkelerden en çok Avrupa ülkeleri iki ülke arasındaki savaşa karşı yaptırım uyguladı.
Avrupa'nın Ukrayna'ya yardımı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, vatandaşlarını Rus işgaline direnmeye çağırırken Avrupa ülkelerinden yardım talep etmişti. Avrupa'dan bu yardım talebine yanıt gecikmedi. Avrupa'dan pek çok ülke Ukrayna'ya silah ve mühimmat desteği yapacaklarını ifade etti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldıklarını ifade etti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Ukrayna'ya 200 adet Stringer füzesi gönderileceğini ve daha fazla savunma malzemesinin de yolda olduğunu aktardı. Bununla birlikte birçok Avrupa ülkesi hem yaptırım hem de silah yardımıyla Ukrayna'ya destek oluyor.
Bir yandan savaşların çıkmasında büyük rol oynayan bir yandan da savaşa karşı tutumuyla Avrupa'nın savaşmadan birçok savaşta etkili rol aldığı fark ediliyor. Savaşın seyrini değiştiren hamleleriyle Avrupa'nın tutumu dünya için çok önemlidir.
Özel sektördeki büyük markalardan da Ukrayna'ya destek geldi. Başta Amazon olmak üzere dünyanın en büyük markaları Rusya'ya karşı yaptırım uyguluyor.