Avustralya, dindar insanları kültürlerini korumayı amaçlayan tartışmalı yeni bir yasa tasarısı sundu.
Diğer şeylerin yanı sıra, Katolik okullarına "dini değerler" adına öğretmenleri kovma veya eşcinsel öğrencileri sınır dışı etme hakkı verecek. Başbakan Scott Morrison, Dini Ayrımcılık Yasası'nın geçmesi halinde, dindar kişilerin ve kiliseler gibi kuruluşların inançlarını ifade etmeleri için koruma sağlayacağını söyledi.
Eleştirmenler bunun "son derece dengesiz" olduğunu söylüyor.
Perşembe günü tasarıyı tanıtan Morrison, "kimseyi taciz, karalama veya ima etme" olmadığı sürece insanların "inanç beyanlarını" korumayı hedeflediğini söyledi.
Ancak Avustralya'nın İnsan Hakları Hukuk Merkezi, tasarının eşitlik hakkı ile din özgürlüğü arasında adil bir denge kurmada başarısız olduğunu söyledi. İnsan hakları ve LGBT grupları, yasanın bunun yerine insanlara bağnaz görüşleri ifade etme izni vereceği konusunda da uyardı.
İnsan hakları grubu, yasanın ayrıca insanlara bir işyerinde, okulda ve sağlık ortamında aşağılayıcı veya zararlı yorumlarda bulunma yetkisi verdiğini söyledi.
Bu faturaya ne yol açtı?
Dini ayrımcılık konusu, özellikle Avustralya'nın 2017'de eşcinsel evlilik yasasını geçirmesinin ardından, son yıllarda birçok kamuoyu tartışmasının merkezinde yer aldı.
Bu durum, muhafazakarlar tarafından yönetilen bir hükümet soruşturmasını tetikledi. Ragbi oyuncusu Israel Folau'nun Instagram'da eşcinselleri "cehennem bekliyor" dediği için ulusal Wallabies tarafından görevden alınması gibi vakalar da tartışmayı alevlendirdi.
Avustralya hükümeti, bu yılın başlarında, eşcinsel karşıtı görüşlerini alenen ifade eden tenisçi Margaret Court'a Avustralya Nişanı onurunu verdiği için eleştirildi. O sırada iki eyalet başbakanı, Canberra'nın ona bu onuru vermemesi gerektiğini söyledi.
Perşembe günü parlamentoya verdiği demeçte, "Çeşitli dini geleneklerden birçok insan, Avustralya yaşamında 'iptal kültürünün' yaygınlığına karşı dini koruma eksikliğinden endişe duyuyor."diye aktardı.
"İnsanlar, inançları başka birininkinden farklı olduğu için iptal edilmemeli, zulme uğramamalı veya karalanmamalıdır." diye ekledi.
Tasarının gelecek yıl üst meclis Senatosunda oylanmadan önce gözden geçirilmesi bekleniyor.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.