Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Vieira ile ikili ilişkileri ve uluslararası gündemin önemli başlıklarını ele aldıklarını aktaran Fidan, iki ülke arasındaki ilişkilerin Osmanlı Devleti dönemine kadar uzandığını ve bu ikili ilişkilerin son yıllarda giderek güçlendiğini söyledi.
Fidan, ikili ilişkilerin tüm veçhelerini ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydederek, "Brezilya, bizim Latin Amerika'daki en büyük ticaret ortağımız. Ticaret hacmimiz geçen yıl itibarıyla 5 milyar dolara ulaşmış durumda. Bunu dengeli bir şekilde daha da artırmayı hedefliyoruz. Değerli dostumla karşılıklı yatırımları nasıl artırabileceğimizi de ele aldık." dedi.
Turizm sektöründe işbirliği yapma konusunda mutabık kaldıklarına değinen Fidan, geçen yıl yaklaşık 103 bin Brezilyalı turistin Türkiye'ye geldiğini ve bu sayıyı artırmak istediklerini söyledi.
"GAZZE KONUSUNDA BREZİLYA'YLA BÜYÜK ORANDA AYNI HASSASİYETLERİ PAYLAŞIYORUZ"
Bakan Fidan, iki ülkenin küresel gelişmeler hakkındaki yaklaşımlarının birçok konuda örtüştüğüne dikkati çekerek, "Gazze konusunda da Brezilya'yla büyük oranda aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz. Brezilya'nın İsrail-Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşılıyoruz." diye konuştu.
Çoğunluğu kadınlar ve çocuklardan oluşan 36 binden fazla Filistinlinin Gazze'de katledildiğine işaret eden Fidan, bölgede 7 Ekim 2023'ten bu yana 100'den fazla gazetecinin ve çeşitli ülkelerden 200'ü aşkın insani yardım görevlisinin öldürüldüğünü hatırlattı. Hakan Fidan, şunları kaydetti:
"İsrail'i kayıtsız şartsız destekleyen ülkeler, bu katliamı hala görmezden gelmeye devam ediyorlar. Bununla da yetinmeyip İsrail'e durmadan silah ve mühimmat yardımı yapıyorlar. Durum apaçık ortada. Fundamentalist (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümeti sistematik katliamını sürdürüyor."
Fidan, 8 Haziran'da İstanbul'da düzenlenen Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda da Gazze'deki vahşete seyirci kalmayacaklarını vurguladıklarını anımsattı.
"BARIŞIN TEK YOLU İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM"
"Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) bünyesindeki Arap kardeşlerimizden, BRICS bünyesindeki dostlarımıza varana kadar, Gazze'deki trajedi herkesi kaygılandırıyor. Katliamı görmezden gelenler vebal altındadırlar" diyen Fidan, Filistin coğrafyasında barışın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve Gazze'de akan kanın durması için çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.
Fidan, "Brezilya'nın Filistinlilerle dayanışma içerisinde olmasını takdirle karşılıyoruz. Brezilya, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de (BM) tam üye olarak tanınması için aktif şekilde çalışmaya devam etmektedir" ifadesini kullanarak, Brezilya'nın, Güney Afrika'nın İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) başlattığı davayı desteklediğini açıklamasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Brezilya'yı "başarıyla sürdürdüğü" G20 dönem başkanlığı için tebrik eden Fidan, 2025'te üstleneceği COP30 ve BRICS dönem başkanlıkları için Brezilya'ya başarılar diledi.
“TÜRKİYE'NİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEKLİFİNİ DESTEKLİYORUZ”
Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ise, Gazze'yle ilgili alınan BMGK kararının uygulanması gerektiğini belirtti.
Bakan Fidan ve kendisinin, "Gazze'de acil şekilde ateşkes olması gerektiğinin" altını çizdiklerini ve "bölgede Filistinli mağdurların çektikleri acıların dindirilmesi ve bekledikleri insani yardımların acil şekilde ulaştırılması gerektiğini" vurguladıklarını kaydeden Vieira, "Yine BM üyesi ülkeler olarak bizler de Gazze konusunda Türkiye'nin iki devletli çözüm teklifini destekliyoruz. Barış ve güvenliğin bölgede ancak 1967 öncesi sınırlara dönülerek sağlanabileceğini savunmaktayız." değerlendirmesini yaptı.
Vieira, Filistin'in BM'ye tam üye olmasının gerekliliğine de işaret etti.
Brezilya'daki sellerde yüzlerce vatandaşı kaybettiklerini, şehirlerin sular altında kaldığını ve bu duruma tam anlamıyla müdahalelerinin 2-3 hafta aldığını belirten Vieira, "Çünkü çok yoğun bir yağış oldu, ekstrem sonuçlarla karşılaştık. İşte bu da yine küresel ısınmanın bir sonucudur." ifadelerine yer verdi.
"BMGK'DE KABUL EDİLEN ÖNERİNİN BİR UMUT IŞIĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
Basın toplantısının ardından soru cevap kısmına geçildi.
Vieira, BMGK'de kabul edilen Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik karara ilişkin soruya yanıtında, Brezilya ve Türkiye'nin bu konuda tam olarak aynı noktada durduğunu belirterek "Biz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen önerinin bir umut ışığı olduğunu düşünüyoruz. 14'e 1 oylandı biliyorsunuz. Bu, en azından pek çok ülkenin çatışmanın ne boyutta olduğunu görmesi açısından bir fırsat oldu." değerlendirmesini yaptı.
Brezilyalı bakan, "Mutlaka ölümlerin durdurulması için adım atılması gerekiyor. Acil ateşkes ilan edilmesi gerekiyor ve insani yardımların Gazze'ye ulaşması gerekiyor. Hamas tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılması da aynı şekilde gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
"OLUMLU ADIMLARI BERABERİNDE GETİRECEK HER ÇÖZÜMÜ DESTEKLEYECEĞİZ"
Birçok ülkenin Gazze'deki durumun vahametinin farkında olduğunu kaydeden Vieira, "ölümlerin son bulması, esirlerin serbest bırakılması ve Filistin halkının ihtiyaç duyduğu yardımlara kavuşmasının" herkesin isteği olduğunu vurguladı.
Vieira, Gazze'den gelen son verilerin çok iç karartıcı olduğunu belirterek "Çocukların yüzde 70'i neredeyse şu anda muazzam bir sıkıntı içerisinde. Hakeza yine çok büyük bir nüfus kaybı da söz konusu. O yüzden olumlu adımları beraberinde getirecek her çözümü burada destekleyeceğiz. BMGK'de de alınan kararın güvenlik ve barışı beraberinde getirmesini umuyoruz." diye konuştu.