BM 79. Genel Kurulu kapsamında New York'taki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Ulusal yetki alanı dışındaki alanlarda deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi"ni imzaladı.
ANLAŞMANIN AMAÇLARI
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu imza ile devletlerin iç sular, kara suları, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) dışında kalan açık deniz alanlarında deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli süreç başlatıldı. Açık denizler, tüm devletler tarafından kullanılabilen ve özel olarak hiçbir devlete ait olmayan alanlar olarak tanımlanıyor.
AÇIK DENİZLERİN KORUNMASI İHTİYACI
Dünya okyanuslarının üçte ikisini oluşturan açık denizlerin yalnızca yüzde 1'inden daha azı korunuyor. Aşırı ve kontrolsüz faaliyetler, deniz çevresine ve kaynaklarına zarar veriyor. Bu anlaşma, açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını hedefliyor.
KORUMA ALANLARI VE İŞBİRLİĞİ
Anlaşma, açık denizlerde koruma alanları oluşturulmasını, çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmasını ve okyanuslardaki biyolojik keşiflerin bilim, teknoloji ve tıp alanlarındaki faydalarının adilane paylaşımını öngörüyor. Türkiye, uluslararası deniz hukukuna ve çevresel konulara büyük önem vererek, gelecek kuşakları ilgilendiren bu çabalara katkı sağlamaya devam edecek.