Göktaş, Gazze Şeridi’nde yaşanan trajik olaylara dikkat çekerek, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz." dedi.
Göktaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. Oturumu kapsamında düzenlenen bir yan etkinlikte konuştu. Etkinlik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından organize edildi.
Bakan Göktaş, 21. yüzyılda kadın haklarında elde edilen tüm ilerlemelere rağmen, kadınların küresel iş gücü piyasasında karşılaştıkları zorlukların devam ettiğini vurguladı. Özellikle tarım sektöründe, kadınların genellikle düşük ücretli, geçici veya mevsimlik işlerde çalıştığını ifade etti. Bu durumun, kadınların emeğinin yeterince değer görmediğini ve sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirtti.
Konuşmasında, tarım sektöründe kadınların emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren Göktaş, "Kayda değer derecede emek vermelerine, katkı sağlamalarına rağmen tarım politikalarının oluşturulmasında kadınların sesi çoğu zaman duyulmuyor. Tarımsal gıda sistemlerinde kadınlar, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi krizler sırasında erkeklere göre daha savunmasız hale gelmekte ve ayrıca yetersiz beslenme ve gıda güvenliği konusunda orantısız etkilerle karşı karşıya kalmaktadır." şeklinde konuştu.
Göktaş, Türkiye’nin kadınları güçlendirme konusundaki kararlılığını bir kez daha vurgulayarak, kadınların iş gücüne katılımını artırma hedefleri doğrultusunda girişimcilik, dijital okuryazarlık ve kooperatifçilik gibi alanlarda yapılan çalışmalardan örnekler verdi. 12. Kalkınma Planı çerçevesinde bu alanlarda önemli adımlar atıldığını söyledi.
Bakan, Pekin Bildirgesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, kadın-erkek eşitliğini sağlamada büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Ancak, bu noktaya gelmenin yeterli olmadığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğini ifade etti. Pekin Bildirgesi'nde belirlenen ilkeleri geliştirme ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılıklarını yineledi.
Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların güçlendirilmesinin sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal refahı da artıran en temel faktörlerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu vizyonla hareket ettiğini, tarımsal gıda sisteminde kadın liderliğini geliştirme hedeflerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını ifade etti. Kadınların ekonomik kalkınmaya katkı sağlayarak toplumlar ve milletler üzerinde pozitif etkiler yaratacağına inandıklarını ekledi.
Konuşmasında ayrıca, kadın girişimciliğinin ve kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınmadaki rolünü vurgulayan Göktaş, Türkiye’nin kadın liderliğindeki topluluk örgütleriyle iş birliği yapmaya devam edeceğini belirtti. Kadın girişimcilere eğitim ve mentörlük sağlamaya yönelik programların güçlendirilerek devam edeceğini söyledi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına sert bir dille tepki gösteren Göktaş, "Bugün burada, kadınların küresel düzeyde güçlendirilmesinin önemini konuşmak için bir aradayız. Ancak, dünyanın farklı köşelerinde, başta Filistin olmak üzere, kadınlar ve kız çocukları çatışmaların ve savaşların ortasında şiddete ve insan hakları ihlallerine maruz kalmaktadır. İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı, Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz. Bu saldırıların trajik sonuçları en temel insan hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Türkiye olarak uluslararası toplumu birlik olmaya ve ateşkes ilan edilmesi için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz. Sözlerime son vermeden önce, başta Filistin'in haklı davasını savunurken şehit düşen Ayşenur Ezgi Eygi kızımız olmak üzere, Filistin'in tüm şehit kadın ve çocuklarının aziz hatıralarını saygı ve rahmetle yad ediyorum." ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.