"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
3.573.455 %-2.423
3.228,24 0,39
Ara
İşçi Haber Gündem Çanakkale Boğazı’nın kabusu geri döndü

Çanakkale Boğazı’nın kabusu geri döndü

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, mevcut hava şartlarının devam etmesi halinde 2020 yılında yaşanan müsilaj olayına benzer bir durumun tekrar ortaya çıkabileceğini belirtti.

Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, 2020 yılında yaşanan müsilaj olayına benzer bir durumun tekrar ortaya çıkma riskinin bulunduğunu belirtti. Mevcut hava şartlarının etkisiyle Marmara Denizi'nde tekrar müsilaj oluşumunun görülebileceğini ifade eden Büyükateş, bunun ekosistem, balıkçılık ve turizm sektörleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

Balıkçılık ve Turizm Üzerindeki Potansiyel Zararlar

Büyükateş, müsilajın balıkçılık sektörüne büyük zararlar verebileceğini söyledi. Müsilajın balıkçı ağlarını kaplayarak balıkçılığı olumsuz etkilemesinin yanı sıra, yetiştiricilik sistemlerindeki filtrelerin tıkanmasına ve midyelerin üzerinin kapanmasına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, müsilajın turizm sektörünü de kötü etkileyeceğini vurgulayan Büyükateş, denizdeki jelimsi ve yapışkan yapının insanların yüzmesini engelleyeceğini ve bakteriyel parçalanma sonucu ortaya çıkan kötü görüntü ve kokunun turizm faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

Deniz Kirliliği ve Müsilajın Ekolojik Tehditleri

Müsilaj, özellikle Marmara Denizi'nde uzun süredir ekolojik zararlara neden olmaktadır. Arıtma sularının denize deşarjı ve deniz taşıtlarının yarattığı kirlilik, deniz ekosistemini tehdit eden bir hastalığa dönüşmüştür. 2020'de müsilaj, deniz tabanından su yüzeyine çıkarak görünür hale gelmiş ve Çanakkale Boğazı'nı sarmaya başlamıştır. Büyükateş, mevcut hava koşullarının devam etmesi durumunda 2020 yılındaki müsilaj olayının tekrar yaşanabileceğini ve ekolojik dengenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Ekosistemde Biyolojik Çeşitliliğe Olan Etkiler

Prof. Dr. Büyükateş, müsilajın en büyük etkisinin deniz ekosisteminde görüldüğünü belirterek, "Balıkların beslenmesi, üremesi ve göçleri üzerinde negatif etkiler yaşanır. Deniz dibini kaplayan müsilaj, deniz çayırlarını, mercanları, çift kabuklu yumuşakçaların üzerini örter. Bu da balıkların yuvalarını ve yumurtalarını etkileyeceği gibi oksijen alışverişinde de sorunlara yol açar" dedi. Ayrıca, müsilajın deniz sistemindeki ışık geçirgenliğini etkileyerek fotosentez mekanizmasını olumsuz şekilde etkilediğini ve bu nedenle denizel besin ağında da sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

Büyükateş, müsilajın deniz biyolojik çeşitliliğini olumsuz yönde etkileyebileceğini ve deniz ekosisteminin geleceği için bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.