MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir tarafından, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'da değişiklik yapılmasına yönelik bir kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu teklifle, Türkiye'deki yayıncı kuruluşların yabancı vakıf ve derneklerden yardım almasının yasaklanması öngörülüyor. Yabancı destek alan yayıncı kuruluşların yayın lisanslarının iptal edilmesi hedefleniyor.
Yabancı Vakıflardan Yardım Alan Yayıncılar
Teklifin gerekçesinde, Türkiye'deki bazı yayın gruplarının sosyal medya dahil yabancı vakıf ve derneklerden finansman sağladığına dikkat çekildi. Bu yayıncıların, devletin ve milletin aleyhine yayınlar yaparak toplumsal düzeni ve milli egemenliği olumsuz etkiledikleri iddia ediliyor. Kanun teklifi ile bu kuruluşların yabancı fonlardan aldığı desteklerin kesilmesi ve kesilmeyenlerin yayın lisanslarının iptal edilmesi hedefleniyor.
Teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:
“Bazı yayıncı gruplar, yabancı dernek ve vakıflardan aldıkları fonlarla, toplumsal düzeni ve milli birlikteliğimizi tehdit edici yayınlar yapmaktadır. Bu durumun önlenmesi için yasal düzenlemeye gidilmesi gereklidir.”
Teklifin yasalaşması halinde, yabancı destekle yayın yapan medya kuruluşları, finansal destek almayı sürdüren yayıncılar da dahil olmak üzere yasal yaptırımlara tabi olacak.
Casuslukla Mücadele İçin Yeni Düzenlemeler
Öte yandan, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Noterlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif ile etki ajanlığı yeni bir suç olarak kabul edilecek. TCK'ya eklenen madde ile etki ajanlığı faaliyetlerinde bulunanlar, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) ve USAID gibi yabancı finansman sağlayıcılarının, Türkiye'deki bazı medya kuruluşlarına destek sağladığı ve bu desteklerin genellikle toplumsal düzeni hedef alan yayınlarla ilişkili olduğu iddiaları da dikkat çekiyor. NED, dünyanın dört bir yanında etki ajanları aracılığıyla yerel medya kuruluşlarına mali destek sağlıyor. Türkiye'deki bazı muhalif medya kuruluşlarının da, ABD merkezli NED tarafından fonlandığı ortaya çıktı.
NED ve USAID’in Türkiye’deki Etkileri
NED, ABD’nin dünya çapında etki ajanları aracılığıyla gerçekleştirdiği faaliyetlerle biliniyor. Yabancı hükümetler ve istihbarat servislerinin desteğiyle yapılan medya manipülasyonları bu şekilde finansman sağlıyor.
USAID, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, dünyadaki sivil toplum kuruluşlarına yardım sağlayarak, genellikle “özgür gazetecilik” adı altında, devlet aleyhine faaliyet yürüten medya kuruluşlarına fon aktarımı yapıyor.
SIDA'nın Türkiye’deki Medya Kuruluşlarına Yönelik Fon Desteği
İsveç devletine ait SIDA (İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı), Türkiye'deki bazı medya kuruluşlarına büyük fonlar sağladığı biliniyor. Bianet gibi medya organlarının yıllarca yabancı fonlardan aldıkları desteğin boyutu, Türkiye'deki medyanın bağımsızlığını sorgulatan bir durum yaratmış durumda. 2007-2023 yılları arasında Bianet'e 335 milyon TL fon sağlandığı, ve bu fonların devam edeceği ifade ediliyor.
Türkiye'deki bazı medya kuruluşları, Bianet, Medyascope, Punto 24, Gazete Duvar, T24 gibi platformlar, yabancı fonlarla finansal destek alarak Türkiye'nin iç politikaları üzerinde etki yaratmaya çalışıyor. Bu tür finansal destekler, hükümet karşıtı yayınlar yapmalarına olanak sağlıyor.