İstanbul Üniversitesi 2024-2025 Geleneksel Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim kurumu olmanın ötesinde, araştırma ve topluma hizmet işleviyle bireylerin gelişimine katkı sağladığını belirtti. Yılmaz, üniversitelerin ülkenin bilimsel ve ekonomik potansiyelini artırmadaki önemini vurgulayarak, tek tip üniversite modeline karşı olduklarını ifade etti.
Tek Tip Üniversite Yerine Farklılaşan Modeller
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tek tip üniversite istemediklerini belirterek, "Birbirinin kopyası üniversiteler ülkemize bir yere kadar değer katabilirler ama farklılaşan üniversiteler, belli alanlara yoğunlaşan ve o alanlarda dünya ölçeğinde işler yapan üniversiteler çok daha büyük değerler katacak." dedi.
Yılmaz, tıp eğitiminin Türkiye’de başarılı bir sistemle yürütüldüğünü ve dünyada en iyi doktorları yetiştiren ülkeler arasında yer aldığımızı belirtti. Teori ve pratiği buluşturmanın önemini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin tıp eğitimi modelinin, teorik eğitim ile uygulamalı eğitimi birleştirerek başarılı olduğunu ifade etti.
Eğitimde Fırsat Eşitliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yüksek öğretimin en yoğun yatırımlar yapıldığı alanların başında geldiğini söyleyen Yılmaz, "Türkiye doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 81 ilde üniversitelere sahip oldu. Buna fırsat eşitliği diyoruz. Ben Bingöl'de doğdum. Doğu Anadolu'da küçük bir ilimiz, Bingöllüyüm. Liseyi Bingöl'de bitirdim. Sonra Ankara'da ODTÜ'ye geldim, ODTÜ'de okudum. Böyle bir imkan olmasaydı bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı olamazdım. Fırsat eşitliği diyoruz. Cumhuriyet'in en önemli değerlerinden biri fırsat eşitliğidir. Bazen sloganlar, ideolojik tartışmalar yapıyoruz ama bence en kıymetli şeylerden biri budur. Cumhuriyet'in en kıymetli özelliklerinden biri budur. Hangi yörede doğarsanız doğun, hangi sosyoekonomik gruptan gelirseniz gelin, devlet, ülke size bir fırsat sunuyorsa işte bu çok çok kıymetlidir." ifadelerinde bulundu.
Yurt İmkânlarının Artışı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, üniversitelerdeki yurt yatak kapasitesinin son 20 yılda 182 binden 993 bine çıktığını ve yakında bu kapasitenin 1 milyonu geçeceğini ifade etti. Türkiye'nin, dünyada öğrenci başına en fazla yurt kapasitesine sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Yılmaz, üniversite öğrencilerine yönelik burs ve kredi imkânlarını da dile getirdi.
Yılmaz, eğitime ayrılan bütçenin her geçen yıl arttığını belirterek, 2024 bütçesinde eğitime ayrılan payın yüzde 14,8 olduğunu söyledi. Türkiye’nin, öğretim elemanı sayısında da önemli bir artış gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, OECD ülkeleri arasında öğretim elemanı sayısında 8. sırada yer alındığını ve bilimsel yayınlarda 17. sıraya yükselindiğini belirtti.