"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.142.135 %0.67
2.837,00 0,09
Ara
İşçi Haber Gündem Coğrafi koordinatların kesiştiği noktaya Mehmet Akif Ersoy Anıtı

Coğrafi koordinatların kesiştiği noktaya Mehmet Akif Ersoy Anıtı

Anıt, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli yılların tesadüf ettiği coğrafi koordinatlarda yapıldıç

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) yerleşkesinde, Cumhuriyet'in ilanı, Mehmet Akif Ersoy'un doğum ve ölüm yılları, İstiklal Marşı'nın kabulü ve 100. yılının coğrafi koordinatlara göre kesiştiği noktaya anıt yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı kapsamında bir anıt yapmak üzere çalışma başlattıklarını belirtti. Kutluhan, yerleşke içindeki bir alanın coğrafi koordinatlarındaki son 4 rakamın Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli tarihlere tesadüf ettiğini saptadıklarını belirledi.

Tapu ve Kadastro 18. Bölge Müdürlüğünden de bu noktanın tescilini alarak çalışmalara başladıklarını aktaran Prof. Dr. Kutluhan, Mehmet Akif Ersoy'un doğum ve ölüm yılları, İstiklal Marşı'nın kabul yılı ve yüzüncü yılı ile Cumhuriyet'in ilanı ve yüzüncü yıllarının tesadüf ettiği bu noktalarda üç yapıdan oluşan anıtın yapıldığını dile getirdi.

6 ayda tamamlanan esere Mehmet Akif Ersoy Anıtı adı verildi

Mehmet Akif Ersoy'un doğum ve ölüm yılları olan 1873 ve 1936 rakamlarının yer aldığı koordinatta Mehmet Akif Ersoy Çeşmesi, İstiklal Marşı'nın kabulü ve yüzüncü yılları olan 1921 ve 2021 rakamlarının bulunduğu noktaya İstiklal heykeli yapıldığını kaydeden Kutluhan, Cumhuriyet'in ilanı ve yüzüncü yılları olan 1923 ve 2023 rakamlarının bulunduğu koordinat noktasına ise Dünya şeklinde olan Cumhuriyet noktası inşa edildiğini söyledi.

Heykellerin büyük anlamlar taşıdığını aktaran Prof. Dr. Kutluhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mehmet Akif Ersoy Çeşmesi'nden ilim irfan aksın, gençlerimiz İstiklal Marşımız ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde ebediyen var olsun. Cumhuriyet noktasındaki dünya, bizim emperyalist bir güç olmadığımızı hiçbir zaman sömürmediğimizi anlatıyor. Bu heykel ile dünyaya kucak açtığımızı anlatıyoruz. Son heykelimiz olan İstiklal heykeli ise geçmişte kurulan Türk devletlerini temsil ediyor. Bu heykelin en büyük özelliği ise gökyüzüne uzanan ve en uzun olan direğin Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmesi."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *