"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9377 %-0.12
37,3538 %0.72
3.545.419 %-3.301
3.284,78 0,82
Ara
İşçi Haber Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! 81 ilde TOKİ başvuruları ne zaman başlıyor? Şartlar neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! 81 ilde TOKİ başvuruları ne zaman başlıyor? Şartlar neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaz aylarından itibaren sosyal konut projelerinin hız kazanacağını duyurdu. Yeni projelerde öncelik, düşük gelirli vatandaşların konut sahibi olması. TOKİ aracılığıyla başlatılacak projelerde, deprem güvenliği ve yerleşime uygunluk ön planda. İlk aşamada 100 bin konut planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin konut krizine çözüm oluşturmak amacıyla sosyal konut projelerinin yaz aylarından itibaren hız kazanacağını duyurdu. Bu açıklama, düşük gelirli vatandaşların uygun fiyatlarla konut sahibi olabilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanının verdiği bilgilere göre, TOKİ aracılığıyla yeni sosyal konut projeleri başlatılacak ve bu projelerin kapsamı giderek genişleyecek.

SOSYAL KONUT PROJELERİNİN İNŞA EDİLECEĞİ ARAZİLER NASIL SEÇİLECEK?

Yeni sosyal konut projelerinin hayata geçirilmesi için gerekli arazi seçimleri de başladı. 81 ilde konut inşa edilebilecek uygun araziler belirlenecek. Konut projeleri, özellikle dar gelirli vatandaşlar için düşük maliyetli ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanacak. Projenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, arazilerin belirlenmesinde öncelik, Hazine ve belediyelere ait taşınmazlara verilecek.

Yeni sosyal konut projelerinin inşa edileceği araziler, çeşitli kriterlere göre seçilecek. Bu kriterler arasında deprem güvenliği en ön planda olacak. Fay hatlarından uzak, sağlam zeminli bölgelerde konut inşası yapılması hedefleniyor. Ayrıca, konutların yerleşime uygunluğu da önemli bir faktör olacak. Bu bağlamda arazilerin eğimi, altyapı imkanları ve ulaşım olanakları göz önünde bulundurulacak. Tarım arazileri, ormanlık alanlar ve sit bölgeleri gibi koruma altındaki alanlar projeye dahil edilmeyecek.

İLK AŞAMADA 100 BİN KONUT PLANLANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre, konut projelerinin üretim miktarı, nüfusa bağlı olarak şekillenecek. Nüfusu 10 binin altındaki ilçelerde en az 100 konut, nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerde ise en az 500 konut inşa edilecek. Bu doğrultuda, ilk aşamada 100 bin konut inşa edilmesi bekleniyor. Toplamda ise 2028 yılına kadar 200 bin civarında konut üretilmesi hedefleniyor. Ayrıca, TOKİ'nin 2028 Stratejik Eylem Planı kapsamında toplamda 500 bin konut inşa etme hedefi de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede öncelikli olarak küçük metrekareli 1+1 konutların üretileceğini belirtmişti. Ancak uzmanlar, özellikle aileler için 2+1 konutların daha uygun olacağını vurguluyor. Özellikle büyükşehirlerde küçük dairelere olan talebin arttığı düşünülse de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi alanlarda daha geniş dairelere olan ihtiyaç daha fazla. Bu nedenle, konut projelerinin büyük bir kısmının 2+1 tipinde olması bekleniyor.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL OLACAK?

Dar ve orta gelirliler için sosyal konut projesinin başvuru tarihleri ve katılım şartları henüz belli olmadı.

TOKİ'nin konuya dair yakın zamanda açıklama yapması bekleniyor. Ancak, mevcut 250 bin konutluk ihalelerin tamamlanması ve deprem bölgesindeki inşaatların sona ermesi gerekecek. Bu süreçlerin ardından yeni sosyal konut projeleri için başvurular alınacak.

Başvurular, özellikle daha önce konut sahibi olmamış ve belirli bir süre şehirde ikamet eden vatandaşlar için geçerli olacak. Hane içi gelir düzeyi kriterlerine göre de başvuru şartları belirlenecek. Gençler ve aileler için özel kontenjanlar ayrılacak, böylece bu kesimlerin daha kolay ev sahibi olması sağlanacak.

Sosyal konut projelerinde, vatandaşların ödeme yapabilmesi için enflasyon oranına göre ödeme planları oluşturulacak. Bu sayede, dar gelirli vatandaşlar, uygun taksitlerle ev sahibi olabilecekler. Devlet destekli konut projeleri, konut fiyatlarının yükseldiği ve kiraların arttığı bir dönemde, barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor.

SOSYAL KONUT PROJELERİ KONUT KRİZİNE ÇÖZÜM OLACAK MI?

Sosyal konut projeleri, ev fiyatlarının artışı ve kiraların yükselmesiyle birlikte dar gelirli vatandaşlar için büyük bir fırsat sunuyor. Uzmanlar, devlet destekli bu projelerin barınma krizine çözüm olabileceğini belirtiyor. Ancak, projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, inşaat sürecinde maliyetlerin düşük tutulması ve uygun fiyatlarla konut sunulması büyük önem taşıyor.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde hayata geçirilecek bu sosyal konut projeleri, konut piyasasındaki fiyat dengesizliklerini düzelterek, dar gelirli aileler için önemli bir barınma fırsatı yaratacak.