Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararname ile Siber Güvenlik Başkanlığı resmen kuruldu. Cumhurbaşkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip ve özel bütçeli olan bu başkanlığın merkezi, başkent Ankara olacak. Başkanlık, siber güvenlik alanında önemli görevler üstlenecek ve çeşitli projeler ile yerli teknoloji geliştirme çalışmalarına hız verecek.
Siber Güvenlik Başkanlığı'nın başlıca görevleri arasında, siber güvenliği sağlamak, politikalar belirlemek, stratejiler geliştirmek, farkındalık artırma çalışmaları yapmak ve kamu-özel sektör işbirlikleri oluşturmak yer alacak.
Başkanlık, ayrıca yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi olabilmesi için çeşitli adımlar atacak. İşte başkanlığın öncelikleri:
Siber Güvenlik Başkanlığı'nın Görevleri
- Siber güvenliğin sağlanması için strateji, politika ve hedeflerin belirlenmesi, eylem planlarının oluşturulması ve mevzuat çalışmalarının yapılması.
- Bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerinin artırılması.
- Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyecek projelerin hayata geçirilmesi.
- Kamu, özel sektör ve üniversiteler arasında işbirliklerinin artırılması.
- Yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi, yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi hale gelmesi.
- Ar-Ge ve teknoloji transferi çalışmalarının yapılması.
- Siber güvenlik zafiyetlerinin tespit edilmesi ve kriz yönetim planlarının hazırlanması.
135 Kişilik Kadro ve Temsilcilikler
Yeni kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı'na 135 kişilik kadro tahsis edildi. Başkanlık, yurt içinde ve yurt dışında temsilcilikler kurabilecek. Ayrıca, başkanlık birimleri arasında Siber Savunma Genel Müdürlüğü, Siber Mukavemet Genel Müdürlüğü ve Ekosistem Geliştirme Genel Müdürlüğü yer alacak.
Başkanlık, faaliyet alanında ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve uzmanlar ile çalışma grupları oluşturabilecek. Ayrıca, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla pek çok işbirliği yapılması planlanıyor.