Diş hekimleri, çalışma koşullarının zor olması ve taleplerinin yanıtsız kalması gibi sebeplerden dolayı eylem yapma hazırlığında. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, artan iş yükü ve mesleki sorunlara dikkat çekmek amacıyla 14 Şubat 2025 tarihinde iş bırakma kararı aldı.
Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ve devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimlerinin, 14 Şubat 2025'te iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.
DİŞ HEKİMLERİNİN İŞ YÜKLERİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Diş hekimlerinin artan iş yükü nedeniyle çalışma koşullarının kötüye gittiğini belirten Akarken, "Diş hekimlerinin yıllardır iş yüklerinin arttığı, çalışma koşullarının kötüleştiği ve mesleklerini icra etmeye çalışırken karşılaştıkları engellerin giderek daha dayanılmaz hale geldiği" ifadesinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı'na seslenen ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde çağrıda bulunan Akarken, "Bugün, diş hekimleri büyük bir yalnızlık içinde ve çaresizce çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini talep ediyorlar biz de onların yanındayız. Sağlık Bakanlığı, yıllardır taleplerimize kayıtsız kalmakta. Bu durumu değiştirmek için bir araya gelerek sesimizi yükseltiyoruz. Hekimler, mağduriyet yaratan yönetmelik ve genelgelere tabi tutulamaz. Mevzuat artık sağlık hizmeti sunulmasını engelleyen, başta diş hekimlerinin ve diğer hekimlerin sağlık kurumlarında çalışan her meslek grubunun emeklerinin karşılığını bulamadığı bir sistem haline geldi'' dedi.
4 ELLE ÇALIŞMA KURALI UYGULANMASIN
4 Elle Çalışma Kuralı'nın kaldırılması gerektiğine değinen ve bundan kaynaklanan sorunları belirten Akarken, Artık yeter. Diş hekimlerinin karşılaştığı sorunların başında artan iş yükü, kalitesiz malzeme ve cihazların kullanım zorunluluğu, yardımcı personel eksikliği ve 4 Elle Çalışma Kuralı'nın uygulamaya konulamaması gibi ciddi problemler yer alıyor. Ayrıca, ek ödeme adaletsizliği ve mali hak kayıpları, vatandaşların uzman diş hekimine ulaşamaması gibi konular da diş hekimlerinin huzursuzluklarını artırıyor. Diş hekimlerinin uzun saatler süren görevlerindeki bu olumsuzluklar hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların sağlığını doğrudan etkileyen unsurlar haline gelmiş durumda'' ifadesinde bulundu.