DAMLA EROĞLU - ÖZEL HABER
Çiğli Belediyesi’nin işten çıkardığı Genel – İş 10 No’lu Şube Üyesi olan kadın işçiler, yaşadıkları hak kaybını ve haksızlığı duyurmak için yürüyüş yapma kararı aldı. Geçen sene Haziran ayında ‘seçimden 2 ay önce işe alınan işçiler’ oldukları öne sürülerek işten çıkarılan kadınlar, seslerini duyurmak için 1 Mayıs’ta Ankara’daki CHP Genel Merkezi’ne yürüyeceklerini açıkladı. ‘’Yürüyen ayaklar, susturulan işçilerin sesidir’’, ‘’CHP’ye adalet, işçiye istisna mı? Adalet herkes için adalet…’’ pankartıyla Çiğli Belediyesi önünde basın açıklaması düzenleyen kadın işçiler, seslerinin duyulması talebinde bulundu.
ÇİĞLİ BELEDİYESİ'NİN EMEKÇİ KADINLARI, YÜRÜYÜŞ YAPMA KARARI ALDI!
Çiğli Belediyesi’nde uzun yıllar çalışmalarına rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan kadın işçiler, haklarını geri almak ve yaşanan haksızlığı duyurmak amacıyla yürüyüş yapma kararı aldı. Yaşadıkları süreçte mağdur olduklarını dile getiren kadın işçilerin sözcüsü Hale Ören Özdinçer, ‘’Yaklaşık 10 kadın işçi olarak, haklarımızı almak ve sesimizi duyurmak için Ankara'da bulunan CHP Genel Merkezi’ne yürüyüş yapma kararı aldık. Ancak hepimiz kadın olduğumuz için bu süreçte çeşitli engellerle karşılaştık. Kimimizin eşi izin vermedi, kimimizin ise çocuğunu bırakacak kimsesi yoktu. Kesin bir sayı veremesem de yaklaşık 10 kadın işçi olarak bu kararı aldık.
İlk etapta Ankara’da bir eylem gerçekleştirdik ve CHP Genel Merkezi önünde yaklaşık bir ay boyunca kaldık. Bu süreçte iki gruba ayrıldık. Bir kısmımız Ankara’da eyleme devam ederken, diğer kısmımız Çiğli Belediyesi önünde seslerini duyurmaya çalıştı. Bu dönemde Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 10 No’lu Şube Başkanı ve Sendika Başkanı Memiş Sarı, İzmir’deki arkadaşlarımızla bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonunda arkadaşlarımıza, ‘Eylemi sonlandırın, Ocak ayında sizleri yeniden işe alacağız’ dediler. Biz Ankara’daki grup olarak eylemi bitirmek istemedik. Fakat İzmir’deki arkadaşlarımız eylemlerini sonlandırınca biz de mecburen geri döndük’’ dedi.

ÖZDİNÇER: İŞE ALACAKLARININ SÖZÜNÜ VERDİLER AMA TUTMADILAR
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’la görüşen ve işe alınacaklarına dair söz aldıklarını iddia eden fakat bu sözün tam anlamıyla yerine getirilmediğini vurgulayan Özdinçer, ‘’Ocak ayında, Başkan Onur Emrah Yıldız ile tekrar bir toplantı yaptık. Kendisi bize, ‘Hepinizi şu an işe alamam, sadece bir kısmınızı alabilirim. Çünkü belediye maddi olarak zor durumda’ dedi. Ancak biz kendisine, Ocak ayında verdiği ‘Hepinizi geri alacağım’ sözünü hatırlattık. Bu söze güvenerek eylemi sonlandırdığımızı ifade ettik.
Yaklaşık 10-15 gün sonra, tam sayısını hatırlamamakla birlikte 30 ila 32 kişi işe geri alındı. Ancak çoğumuz hala işe alınmadık. Daha sonra Belediye Başkanı ile değil, taşeron firmanın müdürü İsmail Bey ile bir toplantı gerçekleştirdik. Biz taşeron işçisiydik ve Çiğli Belediyesi'nde iki farklı taşeron firma vardı. Şubat ayı sona ermek üzereydi ve hâlâ işe alınmamıştık. Müdür bize ‘Alınacaksınız’ dedi ama yine oyalandık. Tüm bu gelişmeler üzerine yeniden eylem yapma ve yürüyüş başlatma kararı aldık. Bizi en çok üzen şey ekonomik gerekçeleri öne sürmelerine rağmen bizi değil de başka kişileri işe almaları oldu. Bize söz verdiler ama başka kişileri işe aldılar. Bu durum bizi gerçekten derinden yaraladı’’ ifadesinde bulundu.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ'NİN ÇALIŞANLARI, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ
İşten çıkarıldıktan sonra Ankara’da bulunan CHP Genel Merkezi önünde eylem yaptıklarını ve bu sırada Özgür Özel ile de görüşme fırsatı bulduklarını belirten Özdinçer, ‘’Ayrıca işten çıkarılmalarımız, ‘seçim öncesi işe alınan kişiler’ şeklinde kamuoyuna yansıtıldı. Oysa biz seçimden sadece iki ay önce değil, uzun yıllar boyunca belediyede çalışan insanlardık. Örneğin ben 1,5 yıldır çalışıyordum. Bu ‘iki ay’ bahanesi gerçekleri yansıtmıyor. Bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisi bize “Sizlerin yalnızca iki aydır çalıştığınızı biliyordum” dedi. Ancak biz de kendisine bunun doğru olmadığını, yıllardır o işyerinde çalışan işçiler olduğumuzu ifade ettik ve işten çıkarılan 147 kişinin işe girişini gösteren resmî belgeleri sunduk’’ dedi.

ÖZDİNÇER: BİZ DE ADALETTEN YARARLANMAK İSTİYORUZ
İşten çıkarıldıkları için maddi ve manevi açıdan zorluk çeken işçilerin tek dileği yaşadıkları hak kaybının giderilmesi ve işe geri alınmaları. Yıllarca çalıştıkları yerden hiçbir mazeret bildirilmeden çıkarılmalarının kendilerini üzdüğünü ve bunu hak etmediklerini dile getiren Özdinçer, ‘’Tüm yolları kullandık ve baktık ki olmuyor, biz de yürüme kararı aldık. Ülkede adalet olduğu dile getiriliyorsa biz de o adaletten yararlanmak istiyoruz. Bize 2 ay önce alındığımız lanse edildi ama bu da doğru değil. Yaşanan haksızlığı dile getirmek ve hakkımız olanı geri istiyoruz. Bunun içinde demokratik hakkımız olan yürüme eylemimizi Ankara’ya doğru gerçekleştireceğiz’’ açıklamasında bulundu.