Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İstanbul'daki Sazlıdere Barajı ile ilgili 2022 yılında alınan karara yönelik kamuoyunda oluşturulmak istenen “İstanbul’da su krizi yaşanacak” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
DMM, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, Sazlıdere Barajı üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına karşı kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamada, Kanal İstanbul Projesi ve dar gelirli vatandaşlar için hayata geçirilen 24 bin sosyal konut projesiyle İstanbul’un susuz kalacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.
DMM: İstanbul’un su sorunu yok
DMM’nin açıklamasında, İstanbul’un su kaynakları ve yıllık su tüketimi göz önüne alındığında, projelerin İstanbul’un su ihtiyacını riske atmadığı belirtildi. 2024 yılı verilerine göre İstanbul’un yıllık su tüketiminin yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküp olduğuna dikkat çekilirken, Sazlıdere Barajı'nın mevcut veriminin yalnızca 51 milyon metreküp olduğu ifade edildi.
Kanal İstanbul Projesi devreye girdiğinde, Sazlıdere Barajı’nı besleyen su kaynaklarının yüzde 61’lik kısmının kanal içinde kalacağı, kalan yüzde 39’luk kısmın ise korunacağı bildirildi. Buna göre, proje nedeniyle İstanbul genelinde yaşanacak su kaybı yalnızca yüzde 3 seviyesinde olacak.
Açıklamada, İstanbul’a 2024 yılı başından itibaren verilen su miktarının 338 milyon metreküp olduğu belirtilerek, bunun 287 milyon metreküpünün Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen Melen ve Yeşilçay regülatörlerinden sağlandığı aktarıldı. Melen Regülatöründen 212 milyon metreküp, Yeşilçay’dan ise 75 milyon metreküp su temin edildiği bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca İstanbul’daki barajların doluluk oranının şu an itibarıyla yüzde 82,10 seviyesinde olduğu da açıklandı.
DMM, kamuoyunda yakın tarihte verilmiş gibi gösterilen kararın aslında 15 Eylül 2022 tarihinde alındığını vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başta olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla hazırlanan bir protokol kapsamında, Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervi statüsünden çıkarıldığı ifade edildi.
Açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi:
“Verilerden de anlaşılacağı üzere, Sazlıdere Barajı ile ilgili alınan kararın, 'İstanbul’da bir su krizine neden olabileceğine' yönelik yorumlar, kamuoyunu manipüle etmeye yöneliktir.”
Ayrıca DSİ tarafından Avrupa yakasında ilave su kaynakları ve depolama tesisleri oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğü kaydedildi.