"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem Dünya Sağlık Örgütü, COVID19'un kökenlerini bulmanın 'son şans' olabileceğini söyledi

Dünya Sağlık Örgütü, COVID19'un kökenlerini bulmanın 'son şans' olabileceğini söyledi

Dünya Sağlık Örgütü, çarşamba günü yaptığı açıklamada, tehlikeli patojenler üzerine yeni kurulan danışma grubunun SARS-CoV-2 virüsünün kökenini belirlemek için "son şansımız" olabileceğini söyledi ve Çin'i erken dönemden itibaren veri sağlamaya çağırdı. 

İlk COVID-19 vakası, 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin, virüsün laboratuvarlarından birinden sızdığına dair teorileri defalarca reddetti ve daha fazla ziyarete gerek olmadığını söyledi.

DSÖ liderliğindeki bir ekip, bu yılın başlarında Çinli bilim adamları ile Wuhan ve çevresinde dört hafta geçirdi ve mart ayında ortaklaşa hazırladıkları bir raporda, virüsün muhtemelen yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığını, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının ilk günlerine ilişkin ham veri eksikliğinin soruşturmayı engellediğini söyledi ve laboratuvar denetimleri için çağrıda bulundu.

DSÖ, çarşamba günü, Yeni Patojenlerin Kökenleri (SAGO) Üzerine Bilimsel Danışma Grubunun önerilen 26 üyesini seçti. Bunlar arasında Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen ve Wuhan'daki ortak soruşturmada yer alan Çinli hayvan sağlığı uzmanı Yang Yungui yer alıyor. 

ONLARCA ÇALIŞMA GEREKİYOR

DSÖ'nün COVID-19 teknik lideri Maria van Kerkhove, Çin'e DSÖ liderliğinde ülkenin işbirliğini dahil edecek daha fazla uluslararası misyon olacağını umduğunu dile getirdi.
Bir basın toplantısında, virüsün hayvan türlerinden insanlara nasıl geçtiğini belirlemek için "üç düzineden fazla önerilen çalışmanın yapılması gerektiğini ''söyledi.

Van Kerkhove, 2019'da Wuhan sakinlerinde antikorlar için bildirilen Çin testinin virüsün kökenini anlamak için "kesinlikle kritik" olacağını söyledi.

DSÖ, Science dergisindeki bir başyazıda, Aralık 2019'dan önce Çin'de bilinen ve şüphelenilen en eski vakaların ayrıntılı araştırmalarına hala ihtiyaç olduğunu belirtti. Wuhan'da insan enfeksiyonlarının ilk raporlarının ortaya çıktığı bölgedeki laboratuvarlar, bir kazanın ekarte edilmesi için yeterli kanıt gerektirdiğinden odak noktası olması gerektiğini söyledi.

DSÖ'nün acil durum uzmanı Mike Ryan, yeni panelin "tüm dünyamızı durduran bir virüs" olan SARS-CoV-2'nin kökenini belirlemek için son şans olabileceğini söyledi. DSÖ'nün, geri adım atmak, bilimsel konulara tekrar bakabileceğimiz bir ortam yaratmak istediğini söyledi. "Bu bizim en iyi şansımız ve bu virüsün kökenini anlamak için son şansımız olabilir."

Çin'in Cenevre'deki BM büyükelçisi Chen Xu, ayrı bir basın toplantısında ortak çalışmanın sonuçlarının "oldukça açık" olduğunu söyledi ve uluslararası ekipler Çin'e iki kez gönderildiği için "diğer ülkelere ekip göndermenin zamanı geldi" dedi.

Chen, "Bilimsel araştırmaya devam edeceksek, bunun istihbarat teşkilatları tarafından değil, bilime dayalı ortak bir çaba olması gerektiğine inanıyorum." Dedi. "Yani herhangi bir şey hakkında konuşacaksak, tüm işi SAGO çerçevesinde yapıyoruz".

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *