"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türkiye'nin Azerbaycan ile doğal gaz anlaşması imzaladığını açıkladı

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türkiye'nin Azerbaycan ile doğal gaz anlaşması imzaladığını açıkladı

Bakan, Türkiye 11 milyar metreküp Azeri doğal gaz anlaşmasını imzaladı ve tedarik konusunda ilerleme kaydettiğini söyledi

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan ile üç yıllık 11 milyar metreküp (bcm) doğal gaz anlaşması imzaladığını ve ilave doğal gaz arzı sağlamada önemli ilerleme kaydettiğini söyledi.

Türkiye'nin bu yılki rekor doğal gaz talebi, bu kış sona erecek uzun vadeli sözleşmeleri yenilemek için çırpınırken, yükselen spot piyasada alımlarını hızlandırmaya zorluyor.

Dönmez, anlaşmanın Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı üzerinden 2024 sonuna kadar 11 milyar metreküp gazın teslimi için olduğunu belirterek, Türkiye'nin küresel bir enerji darboğazı içinde bir enerji sorunuyla karşı karşıya olduğu algısını yaratma çabalarını reddettiğini söyledi.

Yazılı bir açıklamada, "Kış yaklaşırken, doğal gaz talebindeki olası artışın karşılanmasına yönelik devam eden görüşmeler olumlu ilerliyor" dedi.
Azerbaycan ile yapılan anlaşmaya atıfta bulunarak, "Gaz tedarik ettiğimiz ülkelerdeki yetkililer, Türkiye'ye verilen gazı artıracaklarını açıkladılar" dedi.

Avrupa'nın en büyük gaz ithalatçılarından biri olan Türkiye, Azerbaycan'ın yanı sıra Rusya ve İran'dan boru hattı gazına ve Nijerya, Cezayir ve spot piyasalardan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatına bağımlıdır.

Yeni anlaşma

Bu yıl sona eren ve yıllık toplam 16 bcm'lik dört uzun vadeli ithalat sözleşmesi vardı.

Azerbaycan enerji bakanı Parviz Shahbazov, perşembe günü Reuters'e verdiği demeçte, Azerbaycan'ın Türkiye ile denizdeki dev Şah Deniz I sahasından gaz tedarik etmek için yeni bir anlaşma imzaladığını söyledi. Azerbaycan, sözleşme sona erdikten sonra Nisan ayında Şah Deniz I'den Türkiye'ye gaz tedarikini durdurdu.

Dönmez, Türkiye'nin pahalı fiyatlara gaz satın aldığı iddialarını reddetti ve devlete ait enerji şirketleri Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satılacağı yönündeki haberleri de yalanladı.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *