Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy; 2018 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Enerji A.Ş.'nin kanunda yer almayan bir tutum sergileyerek sendikalı işçilere yaptığı haksızlıkları ve sendikanın yetki belgesi alabilmek için verdiği mücadeleyi anlatarak İBB'ye tepki gösterdi. Altunsoy "sendikalı işçiye yüzde 10, sendikasıza yüzde 20 zam yaptılar" dedi.
Altunsoy, İstanbul Büyükşehir Beldiyesi iştiraki olan Enerji A.Ş. ile sendika arasında 3 yıl süren yetki sürecini ve sonrasında yaşanan haksızlıkları anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de ,sendikal hürriyeti ve Anayasanın 53. Maddesinde düzenlenen toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkının ihlal edilmesi yönünde türlü adımlar atılmıştır.
İŞÇİLER MAĞDUR EDİLDİ
Bunların en başında haklı olarak elde ettiğimiz yetkimizin itiraz edilerek yargı yoluna gidilmiş ve 3 yıl süren yargılama yoluyla söz konusu toplu iş sözleşmesi yapma yetkimiz sürüncemede bırakılmıştır. Sözleşmenin yapılamadığı bu sürede sendikamıza üye işçiler mağdur edilerek sendikaya karşı antipatik bir tavır doğurmaya çalışılmıştır.
Üç yıl süren yargılamanın neticesinde haklılığımız mahkeme kararına da bağlanarak yetki belgemizi elde ettik ve Toplu Sözleşme görüşmelerine başladık. Yürütülen müzakerelerde uzlaşmadan uzak bir işveren tavrı sürecin Yüksek Hakem Kuruluna intikal etmesine neden oldu.
Yüksek Hakem Kurulu yine bu süreçte standart kararlarından saparak işveren İstanbul Enerji A.Ş. lehine bir takım farklılıklarla karar vermiştir. Vermiş olduğu kararlar kesin olduğundan burada da elimizi kolumuzu bağlamışlardır. Üç yıllık yargılama sürecine mahkum edilen yetki tespitimize rağmen sadece bir yıl yürürlük süreli bir toplu iş sözleşmesine karar vermiştir.
"GERİYE DÖNÜK SÖZLEŞME FARK ÖDEMELERİ SÜRESİ"
Yine işveren lehine bir başka farklılık da geriye dönük sözleşme fark ödemelerinin süresinde karşımıza çıkmıştır. Standart kararlarında kararın işverene tebliğinden itibaren bir aylık süre öngören kararlarına rağmen söz konusu İstanbul Enerji A.Ş olduğunda bu süreyi 2 ay olarak tayin etmiştir.
Tüm bu çabaları işletmedeki sendikal organizasyonu ekarte etmek amacını taşıdığı ortadadır. Zira yürürlük kazanan toplu sözleşmeye rağmen sendika üyesi işçiler Yüksek Hakem Kararıyla %5+%5 zam alırken sendika üyesi olmayan işçilere işveren %20 zam vererek toplu sözleşmenin 6356 sayılı kanundan kaynaklanan bağlayıcılığını ayaklar altına almış adeta sendikaya üye olmayı zarar etmek şeklinde göstermiş ve işçilerin sendikadan uzaklaşmaları amaçlanmıştır.
YETKİ KAZANIMI
İşveren İstanbul Enerji’nin tüm bu menfi tutum ve davranışlara rağmen haklılığımızı koruyarak yeniden yetki kazandık ve yeni dönem toplu sözleşme görüşmelerini yürütmeye başladık. Haklılığımızı ve üye işçilerimizin haklarını korumaya devam edeceğiz.