Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insani durumu değerlendirdiği açıklamada, bölgedeki korkunç krize dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, "Gazze ölüm tarlasına dönüştü, siviller sonsuz ölüm döngüsünün içinde" ifadelerini kullanan Guterres, bölgede insani yardımın neredeyse bir aydır girmediğini belirtti. Guterres, özellikle gıda, ilaç, yakıt ve ticari ürünlerin Gazze'ye ulaştırılamadığını vurguladı.
Guterres: Gazze, Sonsuz Ölüm Döngüsünde
Guterres, Gazze'deki ateşkeslerin geçici olarak hayat kurtardığını ve bu süreçte rehinelerin serbest bırakıldığını belirtti. Ayrıca, ateşkesin bozulmasının ardından umutların tükenmeye başladığını ve sivil halkın her geçen gün daha da çaresizleştiğini söyledi. BM Genel Sekreteri, bölgeye ulaşan yardımların, bu ateşkesler sırasında hayat kurtarıcı olduğunu, ancak yardım ulaştırma kapasitesinin bozulduğunu ifade etti.
Guterres, uluslararası hukukun işgal altındaki bölgelerdeki devletlerin yükümlülüklerini net şekilde belirlediğini belirtti. 4. Cenevre Sözleşmesi’ne atıfta bulunan Guterres, işgalci güçlerin halkın gıda ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğunu belirtti. Ancak, Gazze'deki mevcut durumun bu yükümlülüklere aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca, işgal altındaki bölgelerde sağlık hizmetlerinin, hijyenin ve eğitim gibi temel hizmetlerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Guterres, Gazze'deki insani yardım çalışanlarının büyük bir cesaretle hayat kurtarma çabalarına devam ettiklerini ancak ateş altında kalmalarına rağmen bu çabaların engellendiğini söyledi. Yardım çalışanlarının güvenliğinin korunması gerektiğini belirten Guterres, insani ilkelere saygı gösterilmeden hiçbir düzenin parçası olmayacaklarını belirtti.
Yeni Kriz: Batı Şeria'da Aynı Durum Riski
BM Genel Sekreteri, Batı Şeria’daki durumun da hızla Gazze’ye dönüşme riski taşıdığını belirterek, bu durumun bölgede yaşanan krizi daha da kötüleştirdiğini ifade etti. Guterres, Batı Şeria'da sivillerin korunmasının önemine vurgu yaparak, tüm ülkeleri uluslararası hukuka saygı göstermeye ve adaletin sağlanmasına çağırdı.
Guterres, dünyanın bu krizi daha fazla görmezden gelmemesi gerektiğini belirterek, "Artık insan yerine koymamaya son verme, sivilleri koruma, esirleri serbest bırakma, hayat kurtaran yardımları ulaştırma ve ateşkesi yeniden sağlama zamanı gelmiştir" dedi.