Et ve Süt Kurumu (ESK), ithalatı yapılan ve laboratuvar sonucu Salmonella pozitif olan etler ile ilgili açıklama yayımladı.
Açıklamada, Et ve Süt Kurumu piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışı canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirildiği hatırlatıldı.
Gıda güvenilirliği kapsamında, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol muayenesi için numune alındığı ve akredite laboratuvarda gerekli analizlerin yapıldığı belirtildi.
Bu kapsamda 9 Mayıs tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiği, söz konusu etlerin komisyon tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekildiği bildirildi.
FİRMA İTİRAZ ETTİ! ETLER DONDURULDU
Firma itirazları doğrultusunda etlerin dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir.
Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir.
Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır.”
SALMONELLA NEDİR?
Bağırsak yollarını etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalık olan Salmonella enfeksiyonu (Salmonelloz) tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır.
İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşan Salmonella, genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle seyreder. Salmonella bakterisi, vücuda alındıktan sonra genellikle 12-36 saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve 2 ila 7 gün arasında devam eder.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
* Ateş
* İshal (diyare)
* İştah kaybı
* Baş ağrısı
* Kramp şeklinde karın ağrısı
* Titreme
* Mide bulantısı
* Kusma
* Dışkıda kan ya da mukus
SALMONELLA BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?
Salmonella enfeksiyonu genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurta veya yumurtaları ürünleri yemekle veya pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır. Salmonella serotipleri içerisinde yalnızca insanlarda ve hayvanlarda hastalık yapanı olduğu gibi, hem insanda hem de hayvanda hastalık yapan türleri de olan bir mikroorganizmadır. Salmonella typhi sadece insan için patojendir. Salmonellalar’ın primer kaynağı insan ve hayvanlardır. İnsanlar taşıyıcı olarak enfeksiyonların potansiyel kaynağını oluştururlar. Taşıyıcı insan ve hayvanların dışkısı enfeksiyonun yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Salmonella bütün çiftlik hayvanlarında (tavuk gibi kümes hayvanları, sığır ve domuz) bulunur. Özellikle su kaynaklarının kanalizasyon ile kirlenmesi, mikroorganizmaların gıda üretim ve tüketim zincirine rahatlıkla geçişine yol açar. Tavuk ve domuz yetiştiriciliği bu kirlenmeden öncelikle etkilenerek, Salmonellozis’in ana kaynağını oluştururlar. Salmonella çok farklı yollarla da bulaşabilir ve enfeksiyona yol açar. Tavukçuluk ürünlerinden yumurta başta olmak üzere, enfekte olmuş kırmızı et ürünleri, süt, taze meyve, sebze, su, fast-food ürünler de Salmonella salgınlarına neden olabilirler.
Özellikle uygun olmayan hijyen şartlarında faaliyet gösteren restoranlarda, et, yumurta ürünlerinin yetersiz pişirildiği durumlarda, Salmonella enfeksiyonunun bulaşma riski yüksektir.