Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de hastaneleri ve sağlık merkezlerini sistematik olarak hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, Filistinlileri zorla göç ettirme ve yok etme politikalarının bir parçası olarak sağlık altyapısının bilinçli şekilde tahrip edildiği ifade edildi.
İsrail'in Gazze’de Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi’ni havaya uçurmasının şiddetle kınandığı açıklamada, uluslararası toplumun sessizliği eleştirildi. Açıklamada, bu sessizliğin İsrail’in saldırılarını sürdürmesi için bir kalkan haline geldiği belirtildi ve İsrail’in saldırılarının derhal durdurulması için etkin uluslararası müdahale çağrısı yapıldı.
İsrail Hastaneyi Üs Olarak mı Kullandı?
İsrail ordusu, 21 Mart’ta Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi’ni patlayıcılarla havaya uçurdu. İsrail, hastanenin Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını öne sürdü. Ancak Filistinli yetkililer, bu iddiayı reddederek saldırıyı uluslararası hukuka aykırı bir savaş suçu olarak nitelendirdi.
Gazze’de 7 Ekim 2023’ten sonra başlayan kara harekâtında, İsrail ordusunun hastaneyi askeri üs olarak kullandığı ortaya çıkmıştı. Netzarim Koridoru üzerinde bulunan hastane ve çevresi, İsrail ordusuna ait çok sayıda askeri araç ile çevrilmişti. İsrail askerlerinin, hastane içindeki tıbbi ekipmanları tahrip ettiğine dair görüntüler sosyal medyada büyük tepki çekmişti.
Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi Ne Zaman İnşa Edildi?
Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2011-2017 yılları arasında inşa edildi. 33 bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip olan hastane, birbiriyle bağlantılı 8 bloktan oluşuyordu. 4 ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, laboratuvarlar ve toplam 180 odasıyla bölgenin en büyük onkoloji hastanesi olarak hizmet veriyordu.
İsrail’in saldırıları sonucunda tamamen yok edilen hastanenin yıkımı, uluslararası alanda büyük tepkiye yol açarken, olayla ilgili soruşturma çağrıları sürüyor.