Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly Cuma günü NATO'daki mevkidaşlarına Avrupa Birliği'nin savunma planlarından korkmamalarını, ABD'nin bundan fayda sağlayacağını ve herhangi bir Avrupa kabiliyetinin ittifakı güçlendireceğini söyledi.
NATO savunma bakanları toplantısında yapılan ve gazetecilerle paylaşılan açıklamalarda, AB'nin silah ve kuvvet geliştirme amaçlı son çabasının ittifakla rekabet edip etmeyeceği konusunda aylarca süren belirsizliği sona erdirmeye çalıştıklarını belirttiler.
Parly, AB'nin üst düzey diplomatı Josep Borrell'in de katıldığı bir oturumda, "Avrupa savunması hakkında bazı savunmacı açıklamalar duyduğumda ve bu örgüt içinde de dahil olmak üzere belirli tehditleri gözlemlediğimde, 'korkma!' derim" dedi.
Avrupa savunması NATO'ya karşı değil
Parly, "Avrupa savunması NATO'ya karşı inşa edilmemektedir, tam tersine: daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü ve daha dirençli bir ittifaka katkıda bulunacaktır" dedi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, daha güçlü bir Avrupa savunmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, Fransız ve ABD başkanları tarafından Eylül ayında yayınlanan ortak bir açıklamayı tekrarlayarak, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda olumlu yanıt verdi.
Austin düzenlediği basın toplantısında, "Görmek istediğimiz şey, NATO'nun yaptığı türden şeyleri tamamlayan girişimlerdir."
NATO müttefiklerini "güvenilir caydırıcılık ve savunma" olan "bir numaralı işi"ni yerine getirmeye çağırdı.
Austin ayrıca Hint-Pasifik'te bir Avrupa ve bir Amerikan stratejisi arasında hiçbir çelişki olmadığını öne sürerek, NATO müttefiklerinin Çin'in askeri yükselişine karşı koymak için birlikte çalıştığını söyledi. Washington, Eylül ayında Avustralya ve İngiltere ile AUKUS olarak bilinen ve Fransa'ya Avustralya donanması ile bir denizaltı anlaşmasına mal olan bir anlaşmayı kabul ederek Paris'i kızdırdı.
Austin, "Hint-Pasifik bölgesi bölgesinin özgür ve açık kalmasını sağlamak için toplu olarak çalışma" sözü verdi.
Ayrıca ABD'nin Tayvan'a kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu yeteneklerle yardım etmeye devam edeceğini söyledi.
YENİ SİLAHLAR 'YENİ YAPILAR' DEĞİL
Artık AB üyesi olmayan İngiltere, AB'nin NATO'ya destekleyici bir rol oynayabileceğini de söylüyor. Ancak İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Perşembe günü, bir Avrupa ordusu inşa etme girişimini dikkat dağıtıcı olarak nitelendirdi.
27 AB ülkesinden 21'i aynı zamanda 30 kişilik NATO üyesidir, ancak ABD uzun süredir bloğun sınırlarındaki krizleri yönetmek için daha fazlasını yapabilmesi gerektiğini savunuyor.
Gelecek yıl Mart ayında AB, birlikte silah geliştirmeye odaklanırken, krizlere müdahale edebilecek yeni bir AB müdahale gücünün ana hatlarını çizerken, gelecekteki tehditleri tanımlamak için bir ana askeri strateji belgesi üzerinde anlaşmaya varmayı hedefliyor.
Rusya'dan korkan Doğu Avrupa ülkeleri, NATO'dan uzaklaşma konusunda herhangi bir kaymaya karşı çok ihtiyatlı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tekrarlamalara karşı uyarıda bulundu. Bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Gerekli olan yeni yapılar değil, daha fazla yetenektir."
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.