"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5495 %0.17
36,6133 %0.06
3.206.160 %0.835
2.924,14 0,14
Ara
İşçi Haber Gündem Görme engelli Filistinli genç, eğitim ve sosyal hayatındaki başarılarla ilham kaynağı oluyor

Görme engelli Filistinli genç, eğitim ve sosyal hayatındaki başarılarla ilham kaynağı oluyor

Görme engelli Filistinli genç Munis Nazzal: ”15 yaşında görme yetimi kaybettiğimde dünyanın karardığını hissettim. Ancak, çok geçmeden görmenin sadece gözle değil, idrak ve kararlılıkla da gerçekleştirilebileceğini fark ettim” ”Bana acınılmasını, merhamet gösterilmesini ya da kurban olarak görülmeyi istemedim. Herhangi birisi gibi olmak istedim”

RAMALLAH (AA) KAYS EBU SEMRA Filistinli görme engelli genç, tüm zorluklara rağmen eğitim ve sosyal hayatında azimle yakaladığı başarılarla adından söz ettiriyor.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Kalkilya kentinde yaşayan ve görme yetisini 15 yaşında kaybeden Munis Nazzal lise sınavlarında 98,2 puan alarak birinci oldu.

Ardından Birzeit Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü üstün başarıyla tamamlayan 22 yaşındaki Nazzal'ın bir sonraki hedefi, alanında doktora yapmak ve üniversitede öğretim üyesi olmak.

Nazzal, sosyal medyayı özellikle video paylaşım sitesi Youtube'u etkin kullanarak kendisi gibi engellilere yardımcı oluyor.

Filistinli gencin arkadaşları, onun, üniversiteye başladığı ilk günlerden itibaren yaşıtlarına hem akademik hem sosyal anlamda yardımcı olmak için elinden geleni yaptığını ve "hayatta her zaman umuda yer olduğuna" inandığını belirtiyor.

Eylül ayında uluslararası konferans platformu TEDx'te konuşma yapan Nazzal, AA muhabirine gayretiyle engelleri nasıl aştığını anlattı.

Zorlukların üstesinden geldi

Nazzal, "15 yaşında görme yetimi kaybettiğimde dünyanın karardığını hissettim. Ancak, çok geçmeden görmenin sadece gözle değil, idrak ve kararlılıkla da gerçekleştirilebileceğini fark ettim." dedi.

Gözünden ameliyat olduğunu ancak buna rağmen yavaş yavaş görme yetisini kaybettiğini belirten Nazzal, yaşadıklarından sonra hayata bakışını şu sözlerle aktardı:

"Bana acınılmasını, merhamet gösterilmesini ya da kurban olarak görülmeyi istemedim. Herhangi birisi gibi olmak istedim. Görme engellilerin hayatı zor ve korkularla dolu. Başkaları hakkımızda ne düşünüyor, bize saygı duyuyorlar mı? diye merak ediyoruz."

Engellilerin hayatındaki zorlukları aşması gerektiğine inanan Nazzal, "Engelleri aşmanın ilk adımı, kişinin kendini aşmasıdır. Engeli nedeniyle içine sıkıştığı şartları zorlaması, toplumsal engelleri aşması ve tüm bunlara meydan okumasıdır." ifadelerini kullandı.

Facebook, Instagram sayfası ve YouTube kanalında sıklıkla hikayeler yayınlayan Nazzal, engelini aşmak için teknolojiden faydalandığını ve teknolojiyi "görme engelliler için yaşamın temeli" olarak gördüğünü belirtti.

Kendisi gibi görme engelliler için motivasyon kaynağı oldu

Bir insanın görme yeteneğine sahip olmasının hayatında büyük bir etkisi olacağı anlamına gelmediğini kaydeden Nazzal, "Bana göre düşünce ve inançlarım kalbimden geliyor. Görme engellileri normal bir yaşam sürme fırsatları ve yollarına ilişkin eğiterek motive ediyorum." şeklinde konuştu.

Nazzal'ın üniversiteden arkadaşı Merah Kuud, "Onunla tanıştığımda ne kadar insani duygulara, güzel bir karaktere sahip olduğunu ve en önemlisi alçakgönüllü ve enerjik bir insan olduğunu anladım." dedi.

Kuud, "Çalışmayı hiç bırakmadı, özellikle pandemiyle birlikte öğrencilere öğretimlerinde destek olmaya hep hazır oldu." diye konuştu.

Nazzal'ın özellikle yeni tip koronavirüse (Kovid19) yakalandığı için karantinaya alınan öğrencilere yardım etmek için sosyal medyayı kullandığını kaydeden Kuud, arkadaşlarını da birçok sosyal ve akademik faaliyette bulunmaya teşvik ettiğini vurguladı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *