Kadın girişimciliğini teşvik etmek ve kadınların iş gücüne katılımını artırmak amacıyla başlatılan Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP), kadınların iş dünyasındaki rolünü güçlendirmek için büyük bir fırsat sunuyor. Proje kapsamında, kadın çalışanlar için 22 bin 104 TL'ye kadar destek ödemesi yapılacak.
2025 yılına kadar sürecek bu proje, özellikle küçük işletmelerde kadın istihdamını artırmayı hedefliyor. Destek miktarı, işverenin yaptığı başvurulara ve şartlara göre değişiyor. Peki, bu proje kimlere hitap ediyor? Başvuru şartları nelerdir? Detaylar haberimizde.
WOMEN-UP Projesinden Kimler Yararlanabilir?
WOMEN-UP Projesi, kadın işverenlerin kurduğu genç işletmeleri hedef alıyor. Bu işletmelerin kurulduğu tarihler 2012 ve sonrasına dayanıyor. Ayrıca işletmelerin en fazla 9 çalışanı olmalı ve işverenlerin işe aldıkları kadın sigortalı çalışanları projeye dahil edebilmesi gerekiyor.
Şu ana kadar 4 bin kadın işveren ve 4 bin kadın işçi bu projeden yararlandı. Proje, şu an için Ankara, Aydın, Denizli, Samsun, Kahramanmaraş, İstanbul ve Şanlıurfa illerinde uygulanıyor ve 25 milyon Euro hibe desteği sağlandı.
İlk fazda elde edilen başarıların ardından, Women Up II adıyla bir ikinci faz başlatıldı. Bu fazda 2 bin 100 kadın işveren ve 2 bin 100 kadın işçinin projeden faydalanması hedefleniyor. Bu sayede, daha fazla kadının iş gücüne katılması sağlanacak.
WOMEN-UP Projesi'nin Başvuru Şartları ve Proje Bütçesi nedir?
Projenin toplam bütçesi 11.6 milyon Euro olarak belirlenmiş durumda ve 2025 yılına kadar sürecek. Proje, Ankara, Aydın, Samsun ve İstanbul illerinde uygulanacak olup, kadın işverenlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde daha fazla destek sağlanacak.
İşverenlerin projeye başvurmadan önce şirketlerini 2012’den önce kurmuş olmaları gerekiyor. Ayrıca, işçilerin işe giriş bildirgelerinin proje başvurusu yapılmadan önce verilmesi şart.
Proje kapsamında, kadın çalışanlar için aylık destek miktarı belirli bir sınırla sınırlı. Bir işçi için sağlanan destek, işverene olan toplam maliyetin yüzde 65’ini geçmeyecek şekilde, net asgari ücret kadar yani 22 bin 104 TL'ye kadar olabiliyor.
Kadın işverenlerin başvurabileceği sektörde herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Ayrıca, çok ortaklı işletmelerde en az iki ortak kadının bulunması şartı aranıyor. Proje şartlarını yerine getiren işverenler, bu destekten faydalanabiliyor.
Evden Çalışanlar ve Emekliler de Yararlanabilir mi?
Evden/uzaktan çalışma, başvurular için bir engel teşkil etmiyor. Ancak, iş yerinde izleme ziyaretleri yapılacağı için işverenlerin işçi ve yükümlülüklerini doğru şekilde yerine getirmeleri bekleniyor. Ayrıca, işverenin emekli olup olmaması projeye katılım için önemli değil; fakat başvuran işçinin emekli olmaması gerekiyor. Emekli işçiler projeden faydalanamaz.
Başvuru süreci oldukça yoğun olduğu için, kontenjan sayısı sınırlı. Eğer başvuru sayısı belirlenen kontenjanın üstüne çıkarsa, “önce gelen alır” kuralı uygulanacak. Bu, başvuruların hızla değerlendirileceği ve bir sıralama yapılacağı anlamına geliyor.
Başvuruların tamamlanması ve başvuru şartlarının sağlanması durumunda, kooperatifler de projeye dahil olabiliyor. Halk Bankası ile yapılan protokol sayesinde kooperatifler de gerekli banka hesaplarını açtırarak desteği alabilecekler.