"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.159.805 %2.617
2.837,00 0,09
Ara
İşçi Haber Gündem Hierapolis’te Helenistik döneme ait iki ev kalıntısı bulundu

Hierapolis’te Helenistik döneme ait iki ev kalıntısı bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Grazia Semeraro: ”Evlerin Hierapolis’in kurulduğu yıllara ait olduğunu düşünüyoruz” ”Ayrıca bu olağanüstü kentteki günlük yaşamın incelikli bir tanıklığını temsil eden güzel kabartma figürlü seramikler, sikke, kandiller ve sırlı vazolar gibi birçok küçük obje bulduk”

DENİZLİ (AA) SEBAHATDİN ZEYREK UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nde bu sene yapılan kazı çalışmalarında, kentin kuruluş yıllarına ait olduğu belirtilen 2 ev kalıntısına ulaşıldı.

Milattan önce 2. yüzyılda Bergama Kralı 2. Eumenes tarafından kurulan Hierapolis Antik Kenti'nde 1957'de başlayan kazı çalışmaları, Salento Üniversitesinden Prof. Dr. Grazia Semeraro başkanlığında devam ediyor.

Alandaki çalışmalara, Salento, Messina, Floransa, Pamukkale ve Amasya üniversitelerinden arkeolog, restoratör ve mimarların yer aldığı 30 kişilik ekip katılıyor.

Bu yıl Apollon Kutsal Alanı, Anıtsal Çeşme ve tiyatronun yakınındaki evler ile toplu mezar alanı gibi birçok noktada kazı ve restorasyon sürdürülüyor.

Prof. Dr. Semeraro, AA muhabirine, turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği antik tiyatro ve Aziz Philippus Kutsal Alanı'ndaki başlıca anıtlara kapsamlı bakım çalışması yaptıklarını söyledi.

Yaşanan depremlere rağmen Antik Çağ insanının Hierapolis Antik Kenti ve Lykos Vadisi'nden vazgeçmediğini belirten Semeraro, insanların bölgede depreme dayanıklı yeni anıtlar inşa etmeyi sürdürdüğünü anlattı.

Orta Çağ zamanında kentin kırsal bir yerleşim yeri ve zeytin yağı üretim merkezi olduğunu ele geçirdikleri yuvarlak değirmen taşından belirlediklerini kaydeden Semeraro, Hierapolis'te insanların o dönemde zeytinyağı üretimine devam ettiğini ve kentin ziraat için önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.

Kentin kuzey bölgesinde, büyük agora ve Hierapolis'in ikinci tiyatrosunun yakınındaki kazı alanında önemli buluntularla karşılaştıklarını belirten Semeraro, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buluntular Helenistik döneme ait. Evlerin Hierapolis’in kurulduğu yıllara ait olduğunu düşünüyoruz. Büyük ve gerçekten önemli 2 bina kalıntısı bulduk. Ufak evlerin 47 kişilik olduğunu tahmin ediyoruz. Bu yapı, tüm alanın toplu mezar olarak kullanıldığı Bizans dönemi tabakalarıyla kaplanmıştır. Ayrıca Hierapolis'te üretilen ve bu olağanüstü kentteki günlük yaşamın incelikli bir tanıklığını temsil eden güzel kabartma figürlü seramikler, sikke, kandiller ve sırlı vazolar gibi birçok küçük obje bulduk."

Kazılarda antik kentte ulaştıkları buluntular hakkında bilgi veren Semeraro, şunları kaydetti:

"Kentin en eski ve daha az bilinen evrelerinden, özellikle Helenistik zamana tarihlendiğini düşündüğümüz çok ilginç veriler elde ettik. Bu dönem Hierapolis'in Seleukoslar veya Attaloslar tarafından kurulduğu zamana tekabül ediyor. Her iki hükümdar ailesi de Büyük İskender'in generallerinin soyundan gelmektedir. Ayrıca Anıtsal Çeşme Alanı'nda, tarihlemesi milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan bloklardan oluşan heybetli bir duvar da bulduk. Anıtsal bir yapıyla ilişkili olan büyük bir traverten blok kısa bir uzunlukta, mevcut toprak seviyesinden hatırı sayılır bir derinlikte tespit edildi. "

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *