Sabah Gazetesi'nin ulaştığı YÖK raporunda, 1990 yılında tanınırlığı bulunmayan ve ancak 1993 yılında tanınırlık kararı alınan Kuzey Kıbrıs Üniversitesi'nden yapılan yatay geçişin, dönemin YÖK kararlarına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca yatay geçiş sürecinin tanınırlık, kontenjan, ilan süreleri ve kabul işlemleri açısından kurallara uygun yürütülmediği vurgulandı.
İddialara göre, İmamoğlu’nun üniversite sınavında 150 soruluk yabancı dil testinden 25 net yaparak, bir yıl içinde İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümüne yatay geçiş yaptığı öne sürüldü. O dönem bu bölümün 504 puanla öğrenci kabul ettiği, ancak İmamoğlu’nun 390 puan aldığı iddia edilirken, yatay geçiş sürecinin nasıl gerçekleştiği tartışma konusu oldu.

uğur: Diploması Sahte Değil, Yok Hükmünde!
TV100 yazarı Fuat Uğur, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, İmamoğlu’nun diplomasının “sahte” değil, “yok hükmünde” olduğunu savundu. Uğur, YÖK tarafından tanınmayan bir Kıbrıs okulundan yapılan yatay geçişin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, "Bu diploma gerçeğe aykırı beyan ve evraklarla, hileli bir şekilde başkasının hakkını gasp ederek ele geçirilmiş, dolayısıyla geçersizdir" ifadelerini kullandı.
Hukuki Süreç Devam Ediyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İmamoğlu’nun diplomasının hukuki durumunun netleşmesi bekleniyor. Konuyla ilgili resmi makamların atacağı adımlar merakla beklenirken, İmamoğlu’nun iddialara nasıl bir yanıt vereceği de kamuoyunda yakından takip ediliyor.