"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,0191 %0.09
36,8152 %0.27
3.668.957 %-2.363
2.982,27 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem "İmar hakkı aktarımı" nedir? 5 soruda düzenlemenin detayları

"İmar hakkı aktarımı" nedir? 5 soruda düzenlemenin detayları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, imar hakkı aktarımı düzenlemesiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Yeni düzenleme, kamu hizmet alanlarına ayrılan ancak kamulaştırılmamış arsalar için vatandaşların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kısa süre önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve yasalaşan "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında getirilen "imar hakkı aktarımı" düzenlemesine ilişkin kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı. Bakanlık, düzenlemeyle ilgili sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, konuyla ilgili 5 temel soruya açıklık getirdi. İşte detaylar:

1. Hangi arsalar bu kapsamda yer alacak?

Düzenleme, 2019 yılından önce imar planlarında kamu hizmet alanı (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı vb.) olarak ayrılan ancak kamulaştırılmayan, vatandaş mülkiyetinde kalan parselleri kapsıyor.

2. İmar hakkı aktarımı vatandaşlara ne kazandıracak?

Bu düzenlemeyle, kamu hizmet alanında kalan parsellerde yapılaşma hakkı verilememesi nedeniyle ortaya çıkan hukuki anlaşmazlıklar sona erecek ve vatandaşların mağduriyetleri giderilecek.

3. Vatandaşın mülkiyetine el konulacak mı?

Hayır, vatandaşların mülkiyetine el konulmayacak. Aksine, imar hakkı verilemeyen bu parsellerdeki haklar, imar planı kararıyla başka bir alanda kullanılabilir hale getirilecek. Böylece, vatandaşın imar hakkı korunurken kamuya da yeni hizmet alanları kazandırılacak.

4. Hak aktarımı nasıl gerçekleşecek?

Vatandaşların imar hakkı verilemeyen parsellerindeki haklarının değeri bağımsız bir şekilde tespit edilecek. Bu haklar, imar planı kararıyla belirlenen başka alanlara aktarılacak.

5. Bedel tespiti nasıl yapılacak?

Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde, bağımsız gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından değerleme yapılacak. İşlemler, vatandaşın mağdur edilmeyeceği şekilde, Bakanlık ve yerel yönetimlerin onayıyla yürütülecek.

Bu düzenlemeyle, kamu kurumları ve yerel yönetimlerle vatandaşlar arasında yaşanan hukuki anlaşmazlıklar mali yük getirmeden çözülebilecek. Aynı zamanda, kamu yararına hizmet alanları kazandırılırken, vatandaşların mülkiyet hakları da korunmuş olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *