İngiltere Pazartesi günü Fransa'ya, Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi arasında daha geniş bir ticaret anlaşmazlığına dönüşme veya Brexit ticaret anlaşması kapsamında dolambaçlı yasal işlemlerle karşı karşıya kalma tehdidinde bulunan bir balık avı sırasında geri adım atması için 48 saat verdi.
Brexit sonrası balıklar üzerindeki çekişme, geçtiğimiz Çarşamba günü Fransa'nın Le Havre yakınlarındaki Fransız sularında İngiliz deniz tarağı tarak gemisi Cornelis Gert Jan'a el koymasıyla sonuçlandı. Paris, 2 Kasım'dan itibaren Kanallar arası ticareti engelleyebilecek yaptırımlarla tehdit etti.
Önlemler, İngiltere'den gelen mallara yönelik sınır ve sıhhi kontrollerin artırılmasını ve bazı Fransız limanlarından İngiliz gemilerinin yasaklanmasını içerebilir.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz, "Fransızlar, Manş Adaları ve balıkçılık endüstrimiz de dahil olmak üzere tamamen mantıksız tehditlerde bulundular ve bu tehditleri geri çekmeleri gerekiyor, aksi takdirde harekete geçmek için AB ile ticaret anlaşmamızın mekanizmalarını kullanacağız." Truss, Sky News'e söyledi.
"Fransızlar haksız davrandı. Bu, ticaret anlaşmasının hükümleri dahilinde değil. Ve eğer biri bir ticaret anlaşmasında haksız davranırsa, onlara karşı dava açma ve bazı telafi edici tedbirler alma hakkınız var. Ve biz de böyle yaparsak yapacağız. Fransızlar geri adım atmıyor" dedi Truss.
Fransa'nın hangi zaman diliminde geri adım atması gerektiği sorulduğunda Truss, "Bu sorunun önümüzdeki 48 saat içinde çözülmesi gerekiyor" dedi.
KİLİT NOKTA
İngiltere ve Fransa, kuzey kıyılarındaki zengin balık avlama alanları için on yıllardır çekişiyor, ancak Eylül ayında Paris'in Londra'yı, İngiltere kıyılarından 6-12 deniz mili uzaklıkta balık avlamak için Fransız teknelerine yeterli lisansı tahsis etmemekle suçlamasının ardından yeni bir tartışma patlak verdi.
İngiltere, daha önce sularında avlandıklarını kanıtlayabilecek gemilere lisans verdiğini belirtti.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Pazar günü Roma'daki 20 kişilik bir grup zirvesinin oturum aralarında balık tükürüğünü tartıştı ancak orta noktada buluşamadılar.
Fransa Başbakanı Jean Castex tarafından gönderilen bildiri, bloğa "AB'den ayrılmanın orada kalmaktan daha fazla zarar" olduğunu göstermeye çağırdı.
Londra ve Paris arasındaki ilişkiler, İngiltere'nin 2016'da AB'den ayrılma yönünde oy kullanmasından bu yana giderek gerginleşti. Londra'nın ABD ve Avustralya ile yakın zamanda imzaladığı güvenlik anlaşması, Paris'le olan güveni yeniden inşa etmek için çok az şey yaptı.
Anlaşmazlık aynı zamanda İngiltere'nin Glasgow'da başlayan Birleşmiş Milletler COP26 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmasından dikkati dağıtma riskini de taşıyor. Balıkçılık meselesinin ikili ilişkileri neden tekrar yıprattığı konusunda baskı yapan Truss, bunun Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bir ilgisi olabileceğini öne sürdü.
Balıkçılık, Avrupa'nın ikinci ve üçüncü en büyük ekonomilerinin sadece küçük bir kısmını oluştursa da, hem İngiltere hem de Fransa'daki yaşam biçimlerinin yabancı balıkçılar tarafından tehdit edildiğini söyleyen kıyı toplulukları için hayati önem taşıyor.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.